Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога пулсът е висок и трябва незабавно да потърси лекар?

03 февруари 2022, 08:51 часа
Реклама

Кардиологът Юрий Конев в интервю за руския „Пети канал“ обяснява границата между нормалния пулс и ситуацията, в която е необходимо да се звъни на Бърза помощ.

Според лекаря, ако в спокойно състояние пулсът надвишава 90 удара в минута, като същевременно не намалява за повече от 30-60 минути, тогава трябва да обърнете специално внимание, тъй като това е тревожен знак, показващ наличието на сърдечни проблеми. По принцип причините за повишена сърдечна честота зависят от възрастта на човека. В млада възраст най-често се свързва с регулацията на нервната система, а в напреднала възраст - с нарушения в работата на сърцето.

Нормално е състоянието, при което сърдечна честота (HR) над 90 удара в минута се появява по време на физическо натоварване и намалява по време на почивка. Ако в покой пулсът продължи да е висок, има голяма вероятност от тахикардия, предупреждава д-р Конев, като в този случай съветва да се посети лекар, който да прецени здравословното състояние на пациента.

Как работи пулсоксиметърът - уредът за измерване на сатурация?

„Необходимо е да се обадите на Бърза помощ, когато сърдечната честота изобщо не може да се определи или е над 150 удара в минута“, отбеляза специалистът.

Той съветва да се тренира сърдечносъдовата система, като ежедневно се изминават най-малко 10 хиляди стъпки. Освен това кардиологът призовава за увеличаване на физическата активност и плуване, което ще помогне за подобряване на издръжливостта.

По-рано гръдният хирург от Санктпетербургския университет Евгений Зинченко говори за възстановяването на белите дробове при бивши пушачи. Според него, въпреки факта, че невинаги е възможно да се възстановят напълно структурните изменения в белите дробове, възникнали поради тютюневия дим, е възможно значително да се подобри тяхното здраве и функция чрез отказване от тютюнопушенето.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес