Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се ражда "свръхдиамант"?

17 март 2016, 09:20 часа • 8242 прочитания

Физици от САЩ, Великобритания и Германия за първи път са регистрирали прякото формиране на лонсдейлит и диамант в резултат на ударно свиване, за което им помогнали методите на свръхбързо получаване на картини на рентгеново разсейване.

Работата потвърждава експериментално възможността за образуване на лонсдейлит и диаманти при падане на метеорити. Изследването е публикувано в сп. Nature Communications, съобщава Националната лаборатория Лорънс Ливърмор.

Авторите са моделирали условията, възникващи в момента на сблъсък на метеорит с повърхността на Земята. За тази цел в рентгенов дифрактометър бил поставен малък образец пиролитичен графит, към който били насочени лъчите на три лазера. Два от тях, работещи в оптичния диапазон, генерирали кратък 10 наносекунден импулс с мощност няколко гигавата. Той развивал налягане в графита до два милиона атмосфери.

Структурните измервания, протичащи при ударното свиване, били анализирани с помощта на третия източник на лъчение – рентгенов лазер на свободни електрони. Той генерирал импулси с висока яркост и продължителност 50 фемтосекунди, работещи подобно на светкавицата на фотоапарат. Благодарение на тях авторите успели да проследят измененията, протичащи в материала при различни налягания – от 0,19 до 2,28 милиона атмосфери.

Оказало се, че образуването на диаманти протича при налягане около половин милион атмосфери. При повишаване на ударното налягане до 1,7 милиона бара протичало още едно изменение на картината на разсейване, което съответства на образуването на лонсдейлит. Авторите отбелязват, че това е първият пример на пряко наблюдение на образуването на лонсдейлит.

Първите указания за съществуването на лонсдейлит са открити при анализа на метеорита Каньон Диабло. Учените оценяват, че при удара е развито налягане до два милиона атмосфери. Впоследствие сред редица изследователи възникнали съмнения в съществуването на лонсдейлит в качеството на индивидуална фаза, тъй като той така и не бил получен в експерименти.

Авторите на новото изследване посочват, че получените данни за измененията в графита при удар не съответстват на деформираното състояние на диаманта, предложено вместо лонсдейлит.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес