Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Исландски вулкан е пред изригване - отново е възможно настъпването на хаос

20 март 2014, 17:38 часа • 94641 прочитания

"Набъбването" на исландският вулкан "Хекла" притеснява учените, а опасенията за изригването му в близките няколко дни нарастват.

Надигащата се магма е образувала подутина на северната страна на вулкана. Според геофизици от университета на Исландия магмата под Хекла сега е повече, отколкото при предишното изригване през февруари 2000 г.

Преди няколко години изригването на друг исландски вулкан, Ейяфятлайокутл през 2010 г., спря самолетните полети заради изхвърлените във въздуха пепел и газ.
Специалистите се опасяваха, че Хекла може да причини същите проблеми през 2011 г. и 2013 г. Медиите напомнят, че тогава той се е издул по подобен начин, без да изригне.

На 26 февруари 2000 г. Хекла изригнал само 79 минути след първия предупредителен трус. Вулканът е изригвал повече от 20 пъти за 1200 г., покривайки Южна Исландия с дебел слой прах и лава. Понякога това е продължавало с месеци, друг път само дни. Вулканът е в ненаселен район на около 150 км югоизточно от столицата Рейкявик. Някога са го смятали за врата към
Чистилището, информира БТА.

 

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес