Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересът към смъртта и мрачните събития получи научно обяснение

08 септември 2024, 08:55 часа • 3117 прочитания

Интересът към смъртта и тежките събития се проявява както в традициите, така и в ежедневните дейности: някои празнуват Хелоуин, други посещават музеи, посветени на исторически катастрофи, а трети слушат подкасти за най-жестоките престъпления. Учени от Великобритания и Словения са разбрали защо хората са привлечени от мрачни истории и събития.

Всички хора така или иначе се сблъскват със смъртта: домашни любимци, роднини, идоли. Някой бива диагностициран със сериозно заболяване, друг става свидетел на катастрофа.

10 неща, които вашият лекар няма да ви каже за смъртта

Независимо от естеството на преживяването, свързано с животозастрашаващи и мрачни събития, човек обикновено се стреми да научи повече за подобни явления. Например според едно неотдавнашно изследване има потребност от детска литература, която с помощта на герои, близки до възрастта на читателите, да разказва за смъртта по достъпен и честен начин.

Изследователи от университета в Съри във Великобритания и Приморския университет в Словения са установили фактори, които определят интереса на хората към тежки събития. Те са използвали цялостен подход, черпейки от танатологията (изучаването на смъртта и свързаните с нея практики), концепцията за колективната памет и анализ на така наречения мрачен туризъм, който включва посещение на места и атракции, исторически свързани със смърт и трагедии. Съответната научна статия е публикувана от списание Annals of Tourism Research.

За да изследват привлекателността на зловещите събития, които варират от мемориали до фестивали с атмосфера на ужаси, изследователите определили шест ключови области на изследване:

James Kennell et al. / Annals of Tourism Research

1. Комерсиализация: Как мрачните събития се популяризират и монетизират и за кого са предназначени.

2. Перспективи пред танатологията, „мрачен туризъм“ и изследване на колективната памет.

3. Въвличане на обществеността: как мрачните събития влияят на социалните норми и ценности, как се отразяват в медиите, политиката и как обществото реагира на тях.

4. Мотиви на участниците в мрачни събития: стремеж към остри преживявания, желание да научат повече за насилието или престъпността.

5. Емпирични аспекти: Как мрачните събития предизвикват страх, очарование, размисъл и други емоции и поведенчески реакции у участниците или публиката.

6. Присъствието на смъртта: формати и инструменти за „срещи със смъртта“ в рамките на мрачни събития, например символика на смъртта, смърт на реален човек, нечовешка смърт и т.н.

Какво се случва в мозъка, когато през него преминава "вълната на смъртта"

Оказало се, че интересът към мрачните събития е свързан с психологически, културни и социологически аспекти на човешкото поведение. По-конкретно, „мрачните“ мероприятия и страшните зрелища осигуряват безопасна и контролирана среда за изучаване за смъртта и трагедията, към които е естествено хората да проявяват любопитство.

„Увлечението от зловещи събития произтича от сложно взаимодействие на любопитство, стремеж към остри усещания, културни традиции, психологически изследвания и желание за изживяване на споделени преживявания. Посветените на тежки теми мероприятия позволяват на хората да се докоснат до смъртта, стихийните бедствия и страданието по познавателен и понякога трансформиращ начин“, обясняват авторите на изследването.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес