Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генетици идентифицираха един от членовете на загиналата експедиция на Франклин

25 септември 2024, 08:45 часа • 1090 прочитания

Дъглас Стантън от Университета на Ватерло съвместно с негови канадски колеги са изследвали долна челюст, принадлежала на един от загиналите членове на британската полярна експедиция, започнала през 1845 г. под ръководството на сър Джон Франклин.

На борда на потъналия кораб „Еребус“ на Франклин е открит гребен с коса

Генетиците са изолирали ДНК от един зъб и след това са сравнили Y хромозомните последователности на този човек и негов потенциален биологичен роднина по мъжка линия. Изследването показало, че с висока вероятност останките са принадлежали на капитан Джеймс Фицджеймс, който поема командването на „Еребус“ след гибелта на Франклин.

Капитан Фицджеймс през 1845 г. Richard Beard / The Polar Museum Blog / Public Domain

Както става ясно от статия, публикувана в Journal of Archaeological Science: Reports, по челюстта на Фицджеймс се виждат следи, които потвърждават старите разкази на ескимосите, че отчаяните полярници са практикували канибализъм.

Полярната експедиция на Франклин тръгва да изследва последната, тогава неизвестна, част от Северозападния проход през Северния ледовит океан. Историята на това арктическо начинание обаче завършва трагично – всичките 129 членове на екипажа в крайна сметка загиват през следващите няколко години, а техните сковани в ледове кораби „Еребус“ и „Терор“ се отправят на морското дъно.

Подводни археолози извадиха карти от кораб на изчезналата експедиция на Франклин

Повече от век и половина изследователите възстановяват веригата от събития, случили се с членовете на изгубената експедиция (можете да прочетете за двама от тях в материала „Неръкотворните мумии“), включително провеждат генетични анализи.

Така преди няколко години учените потвърдиха самоличността на един от загиналите полярни изследователи. Той се оказа мичман Джон Грегъри, служил като инженер на „Еребус“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес