Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акупунктурата наистина работи при ишиас, установи изследване

16 октомври 2024, 08:45 часа • 712 прочитания

Акупунктурата облекчава болката и подобрява ежедневната функция при хора с ишиас по-добре от фалшиво акупунктурно лечение, което изглежда и се усеща много подобно, показва клинично изпитание.

В новото изследване, публикувано в списанието JAMA Internal Medicine, включили 220 души с ишиас – състояние, което причинява болка, слабост и изтръпване в долната половина на тялото. Тези усещания са причинени от натиск върху или увреждане на седалищния нерв, най-големия нерв в тялото; в този случай всички пациенти са имали дискова херния, която е предизвикала техния ишиас.

Учени обясниха кои заболявания могат да бъдат излекувани чрез акупунктура

„Настоящите лечения за ишиас са незадоволителни“, пишат д-р Джерард Кнайфати-Хайек от Колумбийския университет и д-р Мичъл Кац от NYC Health + Hospitals в коментар, придружаващ новото изследване.

Това отчасти се дължи на факта, че по-малко агресивните възможности за лечение не работят за всички и защото по-агресивните опции идват с риск от странични ефекти, които възпират хората да получат процедурите. И дори тогава подходи като операция не облекчават болката на всеки пациент.

Новото изследване предоставя някои конкретни доказателства, че акупунктурата може да бъде полезна възможност за лечение на ишиас. Някои предишни проучвания намекват, че лечението може да е ефективно, но ограниченията в техните проекти пречат на учените да направят твърди заключения.

За сравнение, „това беше методологично строго изследване“, пишат Кнайфати-Хайек и Кац, които не са участвали в новото изпитание. Те хвалят новото изследване за включването на опитни специалисти по акупунктура, „добре обмислен фиктивен контрол“ и период на проследяване от една година на участниците.

Изпитанието е проведено в шест болници в Китай, където всички диагнози на участниците са потвърдени от специалисти по гръбначния стълб. За да бъдат включени в изследването, всички участници трябвало да имат умерена до силна ишиасна болка, да не приемат никакви лекарства с терапевтичен ефект, нито да са провеждали акупунктура за ишиас през последната година.

Избраните участници били разделени на две равни групи. Първата получила 10 стандартизирани акупунктурни сесии за лечение на ишиас в продължение на четири седмици. Втората получила "фалшиво" лечение, при което практикуващите поставят иглите в "безакупунктурни точки", за които се смята, че нямат терапевтичен ефект.

„Това е обичайна практика за фалшив контрол в акупунктурните изследвания“, отбелязват авторите на изследването. В фалшивата група повечето игли бяха поставени върху кожата, но не били вкарани, с изключение на една игла на сесия, за да се поддържа илюзията.

При ишиас - движение или покой помага повече?

Изследователите оценявали субективните преживявания на участниците за болки в краката и гърба преди началото на лечението и след това няколко пъти по време на изпитанието – на втора, четвърта, осма, 26-а и 52-ра седмица. Те също така използвали въпросник, наречен Oswestry Disability Index, за да проверяват ежедневните функции на участниците – например колко добре могат да спят, да повдигат предмети и да изпълняват задачи за лична грижа.

Разликите между групите станали очевидни на втората седмица. И двете групи споделили за намаляване на нивата на болка и подобрения в ежедневната си функция, но групата с истинска акупунктура се справяла по-добре. „Освен това, разликите между акупунктурните и фалшивите акупунктурни групи остават статистически значими на 52-рата седмица“, съобщават авторите.

Фалшивата група може също да е изпитала облекчаване на болката по няколко причини, казва Кнайфати-Хайек пред Live Science. Например поради плацебо ефекта или защото техните симптоми просто естествено се подобряват с течение на времето, което често се случва, казва той.

Въпреки това констатациите все още показват, че лечението с акупунктура осигурява известна полза „над и отвъд“ това, което се наблюдава в контролната група, добавя той.

Този постоянен резултат предполага, че акупунктурата трябва да се разглежда като възможност за лечение на хора с хроничен ишиас от дискова херния, заключават авторите.

Въпреки това процесът има някои ограничения. Например той не сравнява директно акупунктурата с други обичайни лечения на ишиас, като болкоуспокояващи или хирургия. Тези директни сравнения ще помогнат на пациентите да решат кои лечения могат да бъдат най-полезни за тях.

Няма сериозни странични ефекти, които да изискват медицинско лечение в двете групи, но акупунктурната група имала повече незначителни странични ефекти, отколкото групата на фалшивите. Общо 26 участници, или 24%, от групата с истинска акупунктура са имали страничен ефект, като най-честите са леко кървене и кръвоизлив под кожата. Само петима участници във фалшивата група, или 4,6%, са имали някакви странични ефекти, свързани с лечението.

Възпален седалищен нерв - причини, симптоми и лечение

По думите на Кнайфати-Хайек изследването подкрепя идеята, че акупунктурата може да бъде потенциално ефективно, основано на доказателства лечение за ишиас.

„Изследвания като това могат да улеснят възприемането на акупунктурата като форма на лечение от здравните системи и застрахователите – казва той. – Също така помагат на пациентите и техните лекари да вземат по-добре информирани решения относно подхода към лечението на ишиас.“

Тази статия е само за информационни цели и не е предназначена да предлага медицински съвети.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес