Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заседанието на НЗОК се провали, Румяна Тодорова е убедена в нуждата от актуализация

10 юли 2014, 13:30 часа • 26804 прочитания

Без ново решение приключи извънредното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, предаде БГНЕС.

Свиканото заради изискани от здравния министър Таня Андреева допълнителни мерки за съкращаваме на дефицита в касата продължи около час и бе провалено поради липса на кворум след напускането на представителя на КТ "Подкрепа" Тома Томов.

"В чисто оперативен план заседанието приключи. Кворумът от шестима беше нарушен с моето излизане. КТ „Подкрепа” взе становище и една декларация, че ще напуснем заседанието, защото категорично не сме съгласни с опита топката отново да се прехвърли на Касата", заяви Томов, след като напусна.

По думите му, НЗОК и Надзорният съвет са направили всичко, което е следвало от гледна точка на закона, за да се поиска актуализация на бюджета. В тази връзка на 23 юни, когато бе гласувано искането за промяна в бюджета на касата, беше гласуван и приет доклад от 130 страници, който описва актуалната ситуация по перата, в които има най-голям дефицит и какво се очаква да се случи до края на година. Този доклад е приет, е публикуван на сайта на НЗОК и към него има резюме от няколко страници, обясни Томов. „Изумени и изненадани сме от желанието да се искат допълнителни мерки в средата на годината, когато очевидно, че парите няма да стигнат. Това го предрекохме в самото начало и не подкрепихме бюджета на НЗОК, когато той се приемаше миналата година”, каза още Тома Томов, цитиран от Агенция "Фокус".

Пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви категорично, че актуализация на бюджета на касата е абсолютно необходима, независимо от възможността дефицитът да бъде намален с около 30 млн. лева като резултат от вече предложени мерки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес