Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

03 май 2024, 09:16 часа • 5916 прочитания

Репелентите са много полезни и трябва да се ползват. Лично моят съвет е малките деца да им се пръскат дрехите, а не кожата. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Според инфекционистът кърлежите са бич, но хората трябва да се научат сами да си ги махат. Той предупреди обаче, че при сваляне на кърлеж в големите градове, трябва да се вземе еднократно антибиотик. 

Къде да внимаваме за кърлежи?

 Професорът обърна внимание, че рискови места са междублоковите пространства. Той предупреди, че има ли бръшлян, има много кърлежи по земята. "Многото кърлежи в градинките и младите форми на кърлежа, доказва, че има много плъхове в канализацията", смята той. 

"За да не открият на тялото си кърлеж, хората трябва да избягват високите треви, да избягват ходенето по тревата", добави проф. Кантарджиев.

Професорът уточни, че от три седмици настоява да се пръска срещу кърлежи в столицата. "Ако искат да няма кърлежи - трябва да се пръска, когато не вали. Засега чиновници от общината казват, че било пръскано. Не знам как е пръскано. След като някой има 15 кърлежи на главата, значи там не е пръскано", смята проф. Кантарджиев.

България е страна, свободна от морбили

"България е страна, свободна от морбили. Преди три седмици, когато имаше болно дете с морбили, бяхме много притеснени. Даже преди месеци големи чиновници от министерството казаха, че това е най-голямата заплаха за България. Мога да кажа, че като нямаме разпространение на морбили, някой си е свършил работата", добави 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес