Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови ограничения засега само в училищата

07 октомври 2021, 17:28 часа • 8200 прочитания

Децата в училище отново ще поемат тежестта на необходимите ограничения заради новата вълна. Това стана ясно, след като днес на експертно ниво в министерството на здравеопазването беше обсъждано въвеждането на нови мерки заради влошаващата се епидемична обстановка. В тъмночервената зона (над 500 заболели от COVID-19 на 100 000 души население) вече има пет области - освен Габрово, в нея вече са Сливен, Монтана, Перник и Видин. Всеки момент там ще попаднат и София, Софийска област, Кюстендил и Ямбол.

Нови ограничения на национално ниво ще има само за училищата, обясни на брифинг след срещата главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От думите му стана ясно, че препоръките на МОН ще бъдат оформени и допълнени в заповед на министъра и ще станат задължителни. Има се предвид основно задължителното носене на маска от учителите и от учениците след начален етап, както и избягване на смесването на деца от различни паралелки.  Други мерки засега няма да се затягат.

"В червените райони допълнителни мерки не са необходими на този етап. Но в Габрово, Видин и Монтана ситуацията е различна", коментира Ангел Кунчев. От думите му се разбра, че във Видин и Монтана ще бъдат въведени допълнителни ограничения по подобие на тези, които вече действат в Габрово. Кунчев обаче смята, че не въвеждането на нови мерки, а спазването на сегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през вълната.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес