Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не бива да се подценява: Проф. Александрова за новия вариант на Covid-19

18 септември 2024, 14:10 часа • 762 прочитания

Четири години след появата на Covid-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС.

"Вирусът продължава да се променя, в това няма нищо необичайно, тъй като това им помага да оцелеят. Не бива да го подценяваме. Очакванията са да не се различава от циркулиращите в момента варианти както по отношение на тежестта на заболяването, така и по отношение на ефективността на ваксините", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова.

ОЩЕ: Започва имунизирането с новите ваксини срещу Covid-19

По думите ѝ пробите на новия вариант, които са доказани досега, са около 550. 

"Очакванията са, че това е вариант, който може би ще се наложи като доминиращ в бъдеще, но той все още се намира в началото на пътя си и са му нужни може би седмици, месеци, за да изпревари тези, които в момента доминират. Според някои специалисти това може да се случи през зимата. Симптомите са, които познаваме - температура, треска, болки в гърлото, кашлица, евентуално загуба на обоняние или вкус, умора, задух", допълни проф. Александрова за Bulgaria ON AIR.

Ваксината ще продължи да действа

При някои хора ще протича много леко, в други случаи обаче ще протича по-сериозно", поясни вирусологът. "Определено ваксините, с всичките им несъвършенства, са най-доброто, с което към момента разполагаме", коментира гостът.

Според проф. Александрова времето, което е необходимо да изградим имунитет след ваксинация, е 2-3 седмици. Тя препоръча и поставянето на противогрипна ваксина.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес