Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минимум един човешки живот се спасява с дарена единица кръв

11 февруари 2015, 14:27 часа • 22640 прочитания

Минимум един човешки живот се спасява с дарена единица кръв. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас д-р Тодор Бояджиев, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Бургас.

Стандартно в началото на годината се разпращат писма до кметове на общини, директори на учебни заведения за годишна планировка. Той посочи, че през лятото не е подходящо провеждането на кампании по морските общини, заради по-голямата натовареност по това време на годината. „Обикновено в началото и края на годината влизаме в тези общини”, посочи д-р Бояджиев. „Обвързани сме и с БЧК, които са нашите посредници за национални кампании с тяхно лого. Те обикновено организират студенти във висшите училища, както и ученици от 12-тите класове”, разясни специалистът. Той допълни, че и неправителствени организации също организират кампании. „Местните са коректни и се отзовават, особено, когато има конкретен човек.

Големи предприятия и фирми, които са структуроопределящи за икономиката на региона, от години, след като смениха собствеността – от държавна стана корпоративна или частна, не са ни допускали, въпреки многобройните писма и апели за да направим организирано кръводаряване на тяхна територия”, обясни д-р Бояджиев.

Той поясни, че това са структури с изключително голям капацитет за организирано кръводаряване. „Над 10 години има структури, които въпреки нашите писмени кореспонденции не реагират”, обясни д-р Бояджиев. Той посочи, че разчита на студентите и учениците.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес