Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарства от автомат - вече няма такъв проект, но законно ли е въобще

29 септември 2020, 08:51 часа
Реклама

Няма да се търгуват лекарства през автомат. Евентуално, само ако са такива, които се разпространяват без рецепта. Това стана ясно от участието на здравния министър Костадин Ангелов в btv. Проектът е изтеглен още в петък от фирмата, кандидатствала за реализацията му и свален от Министерския съвет. Такъв проект не съществува, категоричен беше той. При съгласуването му здравното министерство е дало своите възраения по целесъобразността на проекта, обясни още той, но не поиска да каже дали подобна продажба на лекарства от вендинг машини е законна въобще.

За проекта

Експерти алармираха, че правителството е подкрепило проект за търговия с лекарства от вендинг машини - което според тях е незаконно. Сключен бил и меморандум за разбирателство с компания, която иска да продава медикаментите чрез автомати. Проектът на меморандума пък е одобрен от кабинета миналата сряда.

Той е за 20 млн. лв. инвестиция. Представена е банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 нови работни места.

Искането от страна на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства.

Здравното министерство е против, каза Костадин Ангелов, и е посочило своите аргументи. Това се вижда и от документите по съгласувателния протокол.

"Вендинг машини за лекарства може да има, но само за медикаменти без рецепта. Основно те могат да са обезболяващи или свалящи температурата", уточни той.

Въпреки това обаче Министерският съвет му дава "зелена светлина". Днес от думите на здравният министър стана ясно, че в петък Минситерски съвет е спрял проекта, а фирмата е оттеглила искането си.

Проектът предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации

„Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември“ , коментира пред btv проф. Илко Гетов, бивши председател на Български фармацевтичен съюз.

Според него основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект. По думите му в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства.

„Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане. Много лесно се борави с темата лекарства, това няма как да стане“ , каза още проф. Илко Гетов.

„За нас проблемът е на друго ниво – че на пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването“ , коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.

„Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства“ , допълни той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес