Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фармацевти излизат на протест, затварят аптеки

30 юни 2024, 16:42 часа

Собствениците на аптеки и магистър-фармацевти се събраха в Пловдив, за да обсъдят темата „Защо българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. След задълбочени дискусии, те се обединиха около няколко решения и намерения, предава bTV.

Реклама

Фармацевтите не подкрепят промените, инициирани от Министерството на здравеопазването, които касаят Наредба 4, поради липсата на предварителни анализи и разчети. Ако проектът на Наредбa 4 влезе в силa от 4 юли, това означава, че 80% от аптеките ще бъдат принудени да прекратят договора си със Здравната каса и така на практика ще спрат работа. Фармацевтите предлагат да се преосмисли начинът на плащане на аптеките или да се запази сегашният модел. Те подчертаха, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е разписан в началото на годината, а промените за увеличената реимбурсация на лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявания настъпват през април, без да бъде потърсено тяхното мнение. Мотивите за констатирания недостиг на средства от страна на НЗОК те определят като нецелесъобразни.

Още: Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Собствениците на аптеки настояват за въвеждане на фиксирана надценка на всяко лекарство, отпускано на пациентите по индивидуалните им договори с касата, за да могат да покрият разходите си. Фармацевтите ще поискат срещи с МЗ, за да разяснят разходите си при отпускането на скъпоструващите лекарства и да предложат корекции на договора.

Още тази сряда собствениците на аптеки ще спрат работа за два часа, заради опасността от фалити. Това стана ясно по време на форум на фармацевтите в Пловдив, предава NOVA.

Още: Николай Костов: Електронните рецепти са за събиране на информация

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес