Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарското съсловие е против разхлабване на мерките преди Коледа

15 декември 2020, 13:55 часа
Реклама

Българският лекарски съюз е против облекчаване на мерките срещу COVID-19 преди празниците. Това заяви д-р Иван Маджаров, директор на съсловието.

По думите му трябва да задържим темпа на запълване на болниците и на интензивните отделения, за да не падне качеството на здравните услуги още повече и "да не стане като през пролетта в Италия, където лекари трябваше да избират на кого да изключат апарата за дишане, за да го включат на друг".

Припомняме, че по-рано днес  за това призоваха и други представители на медиците, а здравният министър също обяви, че не е склонен да разхлабва мерките. В края на ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че на 21 декември, а даже и преди това ще има поетапно разхлабване.

Маджаров от своя страна допълни, че с наложените рестрикции, които засега важат до 21 декември, е удържан натискът към болниците и предупреди, че ако има разхлабване, след Нова година отново може да има случаи като преди хора със затруднено дишане да качат в линейки и да няма къде да бъдат настанени.

"Няма я тази лавина, която заливаше всички", посочи той за моментното състояние. 

Директорът на БЛС заяви, че лекарите приветстват решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните.

Здравният министър Костадин Ангелов поясни, че днес ще има заседание на надзорния съвет на НЗОК, на което ще се входира предложението за допълнителните пари. "Аз разчитам и вярвам, че надзорният съвет ще подкрепи решението днес с оглед на жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи", коментира Ангелов.

"Тези мерки и другите, обявени досега за финансово подпомагане на работещите на първа линия, ще получат своята устойчивост и следващата година", категоричен е Маджаров.

Още по темата: Показаха първия ваксинационен център в страната (СНИМКИ)

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес