Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунчев: Можем да издържим дълго с по 500 случая на ден. Мисли се и за ограничаване на възрастните

09 октомври 2020, 08:28 часа • 6160 прочитания

Да опитваме да държим една въздушно-капкова инфекция, доколкото е възможно. От седмица насам ръстът на случаите с коронавирус при нас е колкото средният за ЕС – 23%. Така националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев видя развитието на коронавируса в България, като прогнозира увеличение и даде пример с Черна гора, където заболеваемостта е 11,5 пъти - ако стане така в България, може да сметнем колко хиляди на ден ще са заразените.

В България може да издържим доста дълго с по 500 случая на ден, продължи Кунчев, като добави, че сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла. Но веднага уточни пред Нова телевизия, че това не значи, че няма да има критични ситуации. Той посочи за пример Бургас и Благоевград.

Всичко се обсъжда и е на масата, но за момента не се налагат нови марки, продължи националният здравен инспектор и уточни, че се мисли дори за затваряне на по-възрастни хора вкъщи и носене на маски на открито. На темата "затваряне" Кунчев уточни за три степени – първата е да ходят на публични места само в определени часове, втората – само до определени места, а третата – пълно затваряне, което обаче било малко вероятно. По-важно е да изпълняваме наложените вече мерки – ако тях не изпълняваме, каквито и да е нови мерки няма да сработят, по думите на Кунчев.

Доцентът напомни – при всяка такава болест по-строгите мерки се налагат в началото.

Вероятно ще се намали карантината до 10 дни, защото вече се натрупаха много научни данни, че ако нямаме никакви симптоми, в 99% от случаите вече не си опасен като заразен. Много силна умора, температура, кашлица, затруднено дишане, задух, загуба на мирис и вкус – това са характерните симптоми на COVID-19 според националния здравен инспектор. Хремата не е такъв, добави Кунчев.

Той изрично обясни – заразата става два дни преди поява на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябва да има натрупване на определено количество вирус.

Доц. Кунчев потвърди за т.нар. комбинирани тестове – по-бързи и евтини, около 20-25 лв., с които може да се определи за 20-тина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личен лекар.

Не е работа на държавата да осигури всички средства за всички лечебни заведения, добави Кунчев при въпрос къде точно ще има такива тестове.

Ще получим 2500 флакона "Ремдесивир" по линия на ЕС, а сме разпределили 2800 флакона – всички лечебни заведения имат. Един флакон "Ремдесивир" струва 700 лв., за лечение се ползват между 5 и 10 флакона, обясни още Кунчев.

Да скриеш контакт с положителен за COVID-19 не е наказуемо по Наказателния кодекс, каза още националният здравен инспектор. И добави, че е важно да се разбира какво е контакт - ПОДРОБНОСТИ ТУК! Кунчев каза и друго - в София има само 30 служители на РЗИ, които дават уведомление за карантина, а на ден вече има по 600 такива уведомления.

Още: "Пореден рекорд: 516 заразени с коронавирус за денонощие в България"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес