Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-министър е обвиняем по схемата "болница в болницата"

26 януари 2018, 18:00 часа
Реклама

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Борисов-1" д-р Михаил Зортев.

Той е обвинен за това, че в периода от 30 декември 2010 г. до 18 май 2011 г. е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ във Враца да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ в града, съобщиха от държавното обвинение.

От там обясниха, че с това действие зам.-министърът на здравеопазването е нарушил Закона за лечебните заведения. Михаил Зортев бе назначен на поста в края на октомври 2010 г. и сам подаде оставка в началото на юни 2011 г.

„Вива Медика“ е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение.

Настъпилата вреда от действията на д-р Зортев е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности.

От деянието са настъпили значителни вредни последици и за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева.

Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък.

На Михаил Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

През есента персоналът на болницата във Враца протестира дни наред и медиците бяха категорични, че някой трябва да понесе отговорността за това, което се случва в лечебното заведение, което е пред фалит.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес