Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 10 септември: Лекар: НЕ яжте картофи, ако страдате от това

10 септември 2024, 10:46 часа

Терапевтът-ендокринолог Екатерина Йънг каза под каква форма е по-добре да ядете картофи и кой трябва да ги намали в диетата.

Кой не трябва да яде картофи?

Според експерта, когато сварените картофи се охладят, част от нишестето им се превръща в устойчиво нишесте. Това се случва поради образуването на нови молекулни връзки, които затрудняват разграждането и абсорбцията му в тънките черва.

Лекар: Картофите са най-полезни за този орган 

Ползата от устойчивото нишесте, казва д-р Йънг, е, че то служи като хранителен субстрат за полезните бактерии в дебелото черво, което насърчава тяхното разпространение и подобрява здравето на микробиома.

„Когато бактериите „ядат“ устойчиво нишесте, те освобождават бутират, строителен материал за стените на дебелото черво. Той практически не повишава нивата на кръвната захар, тъй като не се абсорбира. Това е храна не за вас, а за вашата микробиота“, пише лекарят.

В допълнение, резистентното нишесте дава усещане за ситост и облекчава запека, синдрома на раздразнените черва и улцерозния колит.

„За да получите пълните предимства на устойчивото нишесте, след като се охладят, картофите могат да се консумират затоплени до стайна температура или да се добавят студени към салати. Но в картофеното пюре почти няма устойчиво нишесте, тъй като процесът на пасиране разрушава структурата му“, съветва ендокринологът.

Според нея най-вредни са пържените картофи. Пърженето с рафинирано слънчогледово масло е изключително опасен канцерогенен продукт, който провокира възпаление. Според д-р Екатерина Йънг има хора, които не трябва да ядат картофи.

„Картофите, особено когато са горещи, имат доста висок гликемичен индекс. Това означава, че може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар. Този фактор е важно да се вземе предвид при тези, които имат преддиабет или диабет, и да се ограничи количеството на картофите в диетата, особено под формата на картофено пюре или пържени картофи“, обяснява лекарят.

"Освен това ако имате синдром на свръхрастеж на бактерии, яденето на картофи и ястия, приготвени от тях, може да причини подуване на корема. Ако имате автоимунни заболявания, тогава картофите трябва да бъдат изключени по време на острия период", казва д-р Йънг.

Тя също така съветва да се избягват картофи, които са покълнали или са позеленели. Съдържат соланин, токсин, който може да причини гадене, повръщане и други симптоми на отравяне.

Картофите няма да покълнат цяла зима, ако сложите това до тях

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес