Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо при настинка болят мускулите и ставите?

03 октомври 2024, 07:45 часа

Когато се борите с настинка, нерядко изпитвате болки в мускулите и ставите, което може да влоши още повече и без това неприятната ситуация. Но защо ви болят мускулите и ставите при настинка? Отговорът се крие в имунния отговор на организма, възпалението и въздействието на някои вирусни инфекции.

Имунен отговор и възпаление

Когато организмът открие вирусен нашественик, например вируса на обикновената настинка, имунната система се задейства, за да се пребори с него. Този отговор включва освобождаването на различни химикали и клетки, които да се насочат към вируса и да го елиминират. Сред тези химикали са цитокините, които са протеини, играещи решаваща роля в сигнализирането на имунната система да реагира на инфекцията.

Още: В какъв случай топло мляко наистина помага срещу настинка?

Въпреки че цитокините са от съществено значение за борбата с инфекциите, те могат да предизвикат и възпаление като страничен ефект. Възпалението е естествен начин на защита на организма, но то може да доведе до симптоми като подуване, болка и скованост. Когато имунната система освобождава тези цитокини, те могат да засегнат не само мястото на инфекцията, но и други части на тялото, което води до широко разпространено възпаление. Това възпаление може да раздразни нервите и да причини болки в мускулите и ставите, допринасяйки за цялостния дискомфорт, изпитван по време на настинка.

Въздействие на вирусите върху мускулите

Някои простудни вируси, като грипния вирус, могат да засегнат директно мускулната тъкан. Известно е, че по-специално грипният вирус причинява миозит, който представлява възпаление на мускулите. Когато мускулите се възпалят, те могат да станат болезнени и нежни, което води до мускулни болки и страдания, които обикновено се свързват с грипа и в по-малка степен с тежките простудни заболявания. Дори когато вирусът не инфектира директно мускулната тъкан, общото възпаление и треската, които често съпътстват настинката, могат да доведат до болки и страдания в мускулите.

Още: Как най-бързо да парираме настинката?

Дехидратация и умора

Друг фактор, допринасящ за болките в мускулите и ставите по време на настинка, е дехидратацията. При настинка може да имате симптоми като треска, изпотяване и хрема, които могат да доведат до загуба на течности. Дехидратацията може да засили мускулната болка и крампите, тъй като мускулите се нуждаят от достатъчно течности и електролити, за да функционират правилно. Без подходяща хидратация мускулите могат да станат по-склонни към крампи и болки.

Умората също играе роля за болките в мускулите и ставите по време на настинка. Борбата с инфекцията изисква значително количество енергия и тялото ви отклонява енергийни ресурси, за да поддържа имунния отговор. Това може да доведе до усещане за слабост и умора, поради което мускулите и ставите се чувстват по-болезнени и сковани от обикновено.

Източник: Webmd

Какво никога да не ядем при настинка

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес