Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо жълтъците са толкова полезни?

17 ноември 2021, 17:04 часа
Реклама

Когато става въпрос за храна, често ни казват какво да ядем и какво не. Било то консумация на храна след 22 часа, консумация на плодове вечер или яйчен жълтък. Всички вярваме, че яйчните жълтъци са вредни за здравето ни и че ако искаме да бъдем във форма, трябва да ядем само белтъците. Това обаче е напълно невярно. Яйцата са чудесен източник на протеини и други хранителни вещества. Точно като белтъка, жълтъкът също има някои основни хранителни вещества.

Ето някои ползи за здравето от яйчния жълтък, за които трябва да знаете.

1.Смята се, че яйчният жълтък е вреден за сърцето, но ако се яде умерено, не му се отразява. Експертите казват, че лошият холестерол се дължи на съдържанието на наситени мазнини, което се предлага в различни други хранителни продукти. Както знаем, всичко в излишък не е полезно за тялото, така че трябва да избягвате да го ядете в излишък.

2. Яйчните жълтъци са най-концентрираният източник на холин – важен компонент на ацетилхолина – един от ключовите невротрансмитери на мозъка. По време на бременност и кърмене, адекватното снабдяване с холин е важно, тъй като холинът е от съществено значение за нормалното развитие на мозъка.

3. Освен това, яйчният жълтък съдържа витамини A, D, E и K и есенциални омега-3 мазнини. Яйчните жълтъци също са богати на фолиева киселина и витамин В12.

4. Жълтъците съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване на очите от свързана с възрастта загуба на зрението.

Не само това, но и яйчните жълтъци съдържат триптофан, тирозин и аминокиселини, които помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Ето защо е препоръчително да имате яйчни жълтъци в умерени количества. Въпреки това, хората с висок холестерол и други заболявания трябва да се консултират с лекар преди да ги консумират.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес