Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо диабет тип 1 не може да бъде излекуван?

24 юли 2024, 09:22 часа

Диабет тип 1 (Т1Д) е хронично заболяване, което се характеризира с автоимунно разрушаване на произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса. За разлика от диабет тип 2, който често е свързан с фактори, свързани с начина на живот, Т1Д обикновено се проявява в детството или юношеството, въпреки че може да възникне на всяка възраст. Въпреки че Т1Д не се счита за смъртоносен поради напредъка в медицинските грижи и техниките за самоконтрол, той остава нелечимо заболяване, което изисква лечение през целия живот.

При Т1Д имунната система на организма погрешно атакува и унищожава бета-клетките в панкреаса, които отговарят за производството на инсулин. Инсулинът е важен хормон, който регулира нивата на глюкозата в кръвта, като улеснява усвояването на глюкозата в клетките за получаване на енергия. Без достатъчно инсулин нивата на глюкоза в кръвта се повишават до опасни нива, което води до хипергликемия. Ако не се лекува, хипергликемията може да доведе до сериозни усложнения, включително диабетна кетоацидоза (ДКА), която е потенциално животозастрашаващо състояние.

Лекар: Тази промяна в гласа може да издава диабет

Лечението на Т1Д включва комбинация от инсулинова терапия, проследяване на кръвната глюкоза, диета и физически упражнения. Инсулинът може да се прилага чрез многократни дневни инжекции или непрекъсната подкожна инфузия на инсулин чрез инсулинова помпа. Нивата на кръвната глюкоза трябва да се проследяват редовно с помощта на глюкомер или непрекъснат глюкозен монитор (CGM), за да се гарантира, че те остават в целевия диапазон. Управлението на диетата включва внимателно преброяване на въглехидратите и балансирано хранене, за да се предотвратят скоковете или спадовете на кръвната захар. Редовната физическа активност също е важна, тъй като може да подобри инсулиновата чувствителност и да спомогне за поддържане на цялостното здраве.

Въпреки необходимото интензивно лечение, хората с Т1Д могат да водят пълноценен и активен живот. Напредъкът в технологиите, като например инсулиновите помпи и CGM, значително подобри качеството на живот и гликемичния контрол на хората с Т1З. Освен това продължават изследванията на потенциални лекарства, включително трансплантация на бета клетки и имунотерапия, които са обещаващи за бъдещето.

По-нисък риск от диабет с 30%: Заменете само тази храна в диетата си

Въпреки това Т1З представлява сериозно предизвикателство. Постоянната необходимост от бдителност при проследяване на нивата на кръвната глюкоза и коригиране на дозите инсулин може да бъде физически и емоционално натоварваща. Рискът от остри усложнения, като хипогликемия (ниска кръвна захар), и от дългосрочни усложнения, като сърдечносъдови заболявания, бъбречни заболявания, невропатия и ретинопатия, налага постоянни медицински грижи и промени в начина на живот.

Една от основните пречки пред лечението на Т1Д е автоимунният характер на заболяването. Дори и да бъдат създадени или трансплантирани нови бета-клетки, имунната система вероятно ще ги атакува и унищожи, освен ако не се обърне внимание на основния автоимунен отговор. В настоящите изследвания се проучват начини за защита на бета-клетките от имунни атаки и за препрограмиране на имунната система, за да се предотврати по-нататъшното им разрушаване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес