Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо алкохолът е по-вреден за възрастните хора?

05 август 2024, 11:43 часа

Алкохолните напитки са особено вредни за по-възрастните хора, предупреди психиатър-нарколог от московския департамент по здравеопазване Антон Масякин. 

Вреда от алкохола за възрастните хора

Д-р Масякин подчертава, че съдържащите се в алкохола токсични вещества засягат еднакво всички хора. Според него обаче възрастните хора имат „букет” от хронични заболявания. Освен това тяхната ресурсна база първоначално е по-ниска от тази на младите хора. Именно поради комбинацията от тези причини в зряла възраст хората са по-податливи на негативните ефекти на алкохола.

На каква възраст трябва да спрете да пиете алкохол, за да се предпазите от деменция

Като допълнителен фактор наркологът посочва влиянието на алкохолните напитки върху черния дроб и сърцето, които в напреднала възраст обикновено имат проблеми. „Затова, разбира се, алкохолът има по-токсичен ефект върху възрастен човек със заболявания, отколкото върху млад човек“, споделя д-р Масякин.

Етанолът, известен още като етилов алкохол, съдържащ се в алкохолните напитки, засяга мозъка.

Експерименталните резултати показват, че дори една и малка доза алкохол може да наруши химическия механизъм на мозъка, отговорен за запаметяването на нова информация. В резултат на това се наблюдава забавяне в развитието на мисленето, нарушава се развитието на моралните и етични стандарти и вече проявените способности могат да изчезнат.

Алкохолът води до мастна дегенерация на чернодробните клетки и нарушаване на синтеза на витамини, ензими, белтъчен и въглехидратен метаболизъм. Появяват се и нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт - под въздействието на алкохола се променят свойствата и количеството на стомашния сок, функционирането на панкреаса се нарушава, което може да доведе не само до панкреатит, но и до диабет.

Дори най-леката бира е силен диуретик. И ако се консумира редовно, минералите и хранителните вещества се отмиват от тялото, загубата на които може да бъде непоправима за тялото на възрастен човек.

А сладките нискоалкохолни коктейли са истинска експлозивна смес от захар, оцветители и алкохол. Консумацията им освен дозата алкохол, доставя излишно количество калории на организма.

С какво не трябва да комбинирате алкохол?

Много хора знаят, че алкохолът е несъвместим с различни лекарства (особено антибиотици и болкоуспокояващи). Но има и други по-малко известни комбинации, които също могат да бъдат вредни за здравето. Например, не трябва да пиете алкохол с цитрусови сокове - те ще увеличат интоксикацията и могат да причинят алергична реакция.

Хората често допълват алкохола с цигари, което също влошава вредата от алкохола.

Сутринта след консумация на алкохол не се препоръчва: да се пие кафе, както и излагането на тялото на висока температура. Кръвното налягане може да се повиши, дискомфортът ще се влоши и тялото ще получи двоен удар, казва още специлистът.

Учени: Този алкохол е по-полезен за червата от киселото мляко, ако не се прекалява с него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес