Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за глутеновата непоносимост

17 август 2024, 19:59 часа

Приблизително за един на всеки сто души храната, съдържаща дори и най-малкото количество глутен, може да причини огромна болка.

Въпреки че ефектът на доминото на имунологичните реакции може да бъде проследен назад до техните генетични корени, редица допринасящи фактори също са включени, което затруднява картографирането на точната верига от събития, които причиняват появата на реакция към глутена.

Използвайки трансгенни мишки, международен екип, ръководен от учени от университета Макмастър в Канада, идентифицира решаващата роля, която играят самите клетки, изграждащи лигавицата на червата, описвайки основна стъпка, която може да доведе до нови терапии.

Цьолиакията по същество е автоимунно разстройство, предизвикано от наличието на група структурни протеини, известни като глутен в червата.

Яденето на почти всичко, направено с пшеница, ечемик или ръж – което означава повечето печени продукти, хляб и тестени изделия – излага хората със заболяването на риск от подуване на корема, болка, диария, запек и понякога рефлукс и повръщане.

В момента единственият начин да се избегнат симптомите е да се избягват храните, които ги предизвикват.

Единственият начин, по който можем да лекуваме цьолиакия днес, е като напълно премахнем глутена от диетата“, казва гастроентерологът на McMasters Елена Верду. „Това е трудно осъществимо и експертите са съгласни, че диетата без глутен е недостатъчна.

Около 90 процента от хората, диагностицирани със заболяването, носят чифт гени, които кодират протеин, наречен HLA-DQ2.5. От останалите 10 процента повечето имат подобен протеин, наречен HLA-DQ8.

Подобно на други видове "HLA" (или човешки левкоцитен антиген) протеините държат парчета паднали нашественици високо като зловещи трофеи върху клас имунни клетки, предупреждавайки другите защитни тъкани да бъдат нащрек.

В конкретния случай на HLA-DQ2.5 и HLA-DQ8, протеините са оформени да държат парчета глутенов пептид, които са устойчиви на смилане, инструктирайки убийствените Т-клетки да тръгнат на лов.

За съжаление, тези инструкции не са най-ясни за разграничаване между заплаха и подобни на вид материали в нашето тяло, което означава, че тези с гените са изложени на риск от различни автоимунни състояния.

Не всеки, който експресира HLA-DQ2.5 или HLA-DQ8, обаче ще развие имунно разстройство като целиакия. За да се случи това, тези накъсани парчета глутен първо трябва да бъдат пренесени през чревната стена от транспортиращ ензим, който се свързва с пептида и го променя по начини, за да го направи още по-разпознаваем.

Клетките в чревната стена са отговорни за освобождаването на този транспортиращ ензим в червата, така че очевидно имат критична роля в ранните стадии на заболяването. Известно е също, че експресират семейството на протеини, към които принадлежат HLA-DQ2.5 и HLA-DQ8, които обикновено се регулират от възпалителни реакции в червата.

Това, което не е ясно, е как тази сцена за хора с целиакия всъщност функционира в рамките на самата патология.

За да се съсредоточи върху тази важна връзка във веригата, изследователският екип проверява два пъти експресията на основния имунен комплекс в клетките, покриващи червата на хора с лекувана и нелекувана цьолиакия, и при мишки с човешки гени за HLA-DQ2. 5.

След това те създадават функционални живи модели на червата, наречени органоиди, използвайки чревните клетки на мишката, за да проучат отблизо експресията на техните имунни протеини, подлагайки ги на възпалителни тригери, както и на предварително усвоен и непокътнат глутен.

Това ни позволи да стесним конкретната причина и следствие и да докажем точно дали и как протича реакцията“, казва биомедицинският инженер от McMasters Тохид Дидар.

От това стана ясно, че клетките, облицоващи червата, не са просто пасивни наблюдатели, страдащи от съпътстващи щети в погрешни усилия да се отърве тялото от глутен – те са ключови агенти, представляващи смес от глутенови фрагменти, разградени от чревни бактерии и транспортиращи ензими към специфични за глутен имунни клетки от първа ръка.

Познаването на типовете засегнати тъкани и тяхното усилване чрез наличието на възпалителни микроби дава на изследователите нов списък от цели за бъдещи лечения, което потенциално позволява на милиони хора по света да се насладят на сладкиши с глутен без риск от дискомфорт.

Това изследване е публикувано в Gastroenterology.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес