Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-вредният чай за костите и зъбите

09 май 2023, 12:59 часа

Навикът да се пие определен чай може да доведе до негативни последици. Това този извод стигат учени резултатите, от чието изследване са публикувани на страниците на The New England Journal of Medicine.

Най-вредният чай за костите и зъбите

Според посочените данни силният чай разрушава зъбите и костите. Доказателство за това е случаят на 47-годишна жена, която е консумирала много силен чай в продължение на 17 години. За относително кратък период от време тя е загубила почти всичките си зъби и е придобила повишена чупливост на костите.

Неслучайно диетолозите препоръчват да се консумират не повече от 4-5 чаши не силен чай на ден. Причините за това са няколко.

Учени: Чаят от тази пролетна билка сваля високото кръвно

Силният чай е вреден за сърцето. Злоупотребата с него повишава налягането и увеличава риска от развитие на тахикардия. Зеленият чай съдържа повече вещества, които действат върху стените на кръвоносните съдове и е по-опасен за тях от черния чай.

Горещият силен чай оказва силно натоварване върху нервната и сърдечно-съдовата система, а също така временно повишава телесната температура. Поради това не трябва да се дава на хора с влошено здравословно състояние, повишена телесна температура или слаба устойчивост на стрес.

Друг опасен ефект е "отмиването" на магнезия от тялото. Липсата на този микроелемент води до заболявания на нервната система, храносмилателните органи, кръвоносните съдове и сърцето. Дефицитът на магнезий се проявява със симптоми като раздразнителност, възбуда, тревожност.

Този чай с дафинов лист лекува ставите за 7 дни

Консумация на силен чай на празен стомах е нежелателна, тъй като провокира болезнени спазми, а при ежедневна консумация може да доведе до заболявания на стомашно-чревния тракт.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес