Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това е най-добрата риба при шум в ушите

15 октомври 2024, 11:56 часа

Придържането към диета, богата на риба тон, треска, камбала и миди, значително ще намали вероятността от шум в ушите. До това заключение стигнаха учени от болницата в Бостън и Центъра за женско здраве Brigham въз основа на резултатите от изследването, което са провели.

Ползи от рибата при шум в ушите 

В експеримента са участвали 73 хиляди доброволци. Експертите са направили цялостен анализ на диетата на всеки от тях, като отбелязват наличието на определени видове риба в нея. Изследователите също така събрали данни за разпространението на слухово разстройство, наречено шум в ушите, сред субектите. Хората с това заболяване чуват особен звън в ушите си без външна стимулация.

Коя риба е по-здравословна - червена или бяла

Учените открили, че тези, които са яли поне две порции риба в продължение на седем дни, са намалили риска от шум в ушите с една четвърт спрямо тези, които напълно са премахнали морските дарове от диетата си. Според учените този ефект е свързан с комплексното въздействие на калция, рибеното масло и желязото, които влияят благоприятно на слуха, съобщава Daily Mail.

Учените също така са установили наличието на връзка между консумацията на морска риба и качеството на слуха. Според Daily Mail друго проучване анализира данни за състоянието на слуха на повече от 100 хиляди души и техните нива на докозахексаенова киселина (DHA), омега-3 мастна киселина.

Оказало се, че хората с по-високи нива на DHA в кръвта имат по-малко слухови оплаквания от тези с по-ниски нива на тази киселина - като цяло проблемът е с 16 процента по-рядък сред първата група хора. Освен това хората с по-ниски киселинни нива са с 11% по-склонни да кажат, че фоновият шум ги затруднява да следят разговор.

Учените са стигнали до заключението, че омега-3 мастните киселини могат да защитят здравето на клетките на вътрешното ухо или да облекчат възпалителните реакции, които възникват при силни шумове, химикали или инфекции.

За да може тялото да получава достатъчно количество омега-3 мастни киселини, които са полезни не само за ушите, но и за здравето на мозъка и сърдечно-съдовата система, е препоръчително да включите в диетата си продукти, които ги съдържат, напр. морска риба - сьомга, скумрия или сардини.

Рибата също така е полезна за имунитета, зрението и костно-ставния апарат.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес