Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези навици са "убийци" на дълголетието

19 октомври 2024, 15:12 часа

Продължителността на живота може да се удължи чрез придържате към разумно редуване на работа и почивка, правилно хранене и спортуване. Учените имат собствено мнение по този въпрос. Те посочват прости навици, които са „убийци“ на дълголетието, съобщава изданието The Health Site.

Прости навици, които са „убийци“ на дълголетието

Списъкът е съставен от специалисти от университетската болница "Еразъм" в Ротердам. Пушенето e поставено на първо място. Фактът, че никотинът наистина съкращава продължителността на живота, е доказан от множество научни изследвания. Същото важи и за алкохола.

"Както знаете, хората, които искат да живеят дълъг и здравословен живот, трябва да спрат да пият алкохол. Наднорменото тегло е друг убийствен навик. Отдавна е доказано, че затлъстяването провокира различни заболявания, включително рак", споделят учените.

Закуска за дълголетие: Какво трябва да ядете сутрин за удължаване на живота

Липсата на физическа активност също оказва негативно влияние върху продължителността на живота. Лекарите отдавна са казали, че старостта започва след 45 години след упадъка на мускулната система. Освен това списъкът с лоши навици включва дълги периоди на гледане на телевизия, недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци и социална изолация.

Навиците, които насърчават дълголетието

Учени от Харвард анализираха кои различни аспекти на здравословния начин на живот влияят върху продължителността на живота.

Най-ефективни, според тях, са 5 прости навика:

  • здравословно хранене
  • редовна физическа активност
  • спиране на тютюнопушенето
  • контролиране на теглото
  • ограничаване на количеството консумиран алкохол

Изследването е публикувано в списание Circulation, пише Naked Science. Изследователите са анализирали данни от две дългосрочни проучвания: Проучване за здравето на медицинските сестри и Проучване за проследяване на здравните специалисти.

В тях са участвали 123 219 здравни работници. Те са били преглеждани редовно от специалисти вече 30 години. През това време са починали 42 167 участници в изследването. Авторите на ново проучване изследват връзката между техните навици и продължителността на живота.

Въз основа на предишни изследвания учените са идентифицирали 5 основни фактора за начина на живот, които допринасят за дълголетието. Те включват по-здравословно хранене, отказване от пушенето, поне 30 минути физическа активност на ден и ограничаване на алкохола.

Дълголетните мъже пият средно не повече от 30 гр етилов алкохол на ден, жените - не повече от 15 гр.

При дълголетниците индексът на телесна маса не надхвърля нормалните граници. Тези, които не са спазвали нито едно от 5-те правила, са имали средна продължителност на живота от 76 години за мъжете и 79 за жените.

Но за тези, които се придъжрат към тези 5 навика, цифрите са много по-добри: 87 години за мъжете и 93 за жените.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес