Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха неочаквана вреда от авокадото - кой не трябва да го яде

15 септември 2024, 23:25 часа

Авокадото е един от най-популярните плодове, източник на хранителни вещества. Често рекламирано като суперхрана, спечели широко уважение сред диетолозите. Въпреки това, за хора с определени здравословни проблеми, този плод може да представлява значителен риск. Авокадото може да взаимодейства с определени лекарства и дори да причини колебания във важни показания. Ето няколко рискове за здравето, свързани с яденето на авокадо, според изданието Healthdigest, което се позовава на последни научни открития.

За кого авокадото е вредно? 

Хората с алергии към латекс са по-склонни да имат състояние, наречено синдром на латексовия плод, което предизвиква реакция, когато ядат храни, които съдържат определен вид протеин, който идва от сока на каучуковото дърво. Авокадото е един от тези продукти. Според Американската фондация за астма и алергия, 30 до 50 процента от хората, които са алергични към латекс, като някои медицински ръкавици и стоматологични продукти, могат да развият този синдром.

Учени: Авокадото е най-вредно за този орган

Признаците на проблема наподобяват традиционните алергични реакции, включително кожен дискомфорт, подуване и коремна болка.

Авокадото може да взаимодейства с разредители на кръвта за предсърдно мъждене. На хората, които имат предсърдно мъждене, нарушение на кръвосъсирването или по друг начин са изложени на риск от образуване на кръвни съсиреци, обикновено се предписват разредители на кръвта, за да се предотврати тяхното образуване. За да работят ефективно, разредителите на кръвта намаляват ефекта на витамин К в тялото, което от своя страна забавя способността на кръвта да се съсирва.

Докато самото авокадо не е най-богато от всички плодове на витамин К, една порция от 100 грама авокадо съдържа 18% от дневната норма. 

Калият в авокадото може да бъде вреден за хора с бъбречни заболявания. Хората в напреднал стадий на бъбречно заболяване имат затруднения при филтрирането на калий. Това може да доведе до натрупването му в кръвта, което може да доведе до опасен дисбаланс в тялото, известен като хиперкалиемия. Докато самото състояние не е много често, пациентите с напреднало бъбречно заболяване са "до три пъти по-склонни" да развият състоянието. 

Авокадото съдържа много хранителни вещества, но може да бъде опасно за хора, които се придържат към диета с ниско съдържание на късоверижни въглехидрати, което може да бъде трудно усвоимо от някои хора. Това може да доведе до симптоми като газове, подуване на корема, запек, диария и общо стомашно разстройство.

Тираминът в авокадото може да е причина за мигрена. Авокадото е важен тригер. Виновникът е тираминът, аминокиселина в плода, която може да причини дискомфорт.

Мазнините в този плод могат да влошат стомашните киселини. Авокадото може да е виновно за този неприятен пристъп на киселинен рефлукс. Може да е много трудно за стомаха ви, ако имате гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ. Хората, които приемат лекарства за хипертония, не трябва да ядат авокадо. Тъй като авокадото е богато на калий, хората, приемащи бета-блокери или АСЕ инхибитори, трябва да избягват консумацията му в големи количества.

Какво е общото между авокадото и бананите?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес