Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица

3403
Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица
Снимка: iStock

Американски биолози проведоха проучване, което показа, че високото кръвно налягане може да се нормализира за една седмица. Според експерти е необходимо през посочения период да се придържате към специална диета. Резултатите от съответните изследвания са публикувани в научното медицинско списание JAMA. 

Нормализиране на кръвното за 1 седмица

Учените проведоха експеримент, който показа, че диетата води до намаляване на систоличното кръвно налягане с 8 милиметра живачен стълб.

Натрият се съдържа предимно в солта, содата за хляб и мононатриевия глутамат. Мононатриевият глутамат от своя страна се съдържа предимно в консервираните храни.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

Правила за хранене при хипертония: Ограничете дневната доза сол. Като се има предвид, че NaCl увеличава задържането на течности в тялото, консумацията на големи дози сол е изпълнена с подуване на тъканите около капилярите. В същото време поради повишен натиск върху артериите се увеличава отделянето на кръв от сърдечните кухини (началото на развитие на хипертония).

Оптималната порция сол е 3-4 грама на ден. За да подобрите вкуса на храната, можете да използвате подправки (босилек, копър, чесън, магданоз, лук), червена боровинка и лимонов сок. Рязко ограничете животинските мазнини (наситени) в менюто.

Най-честата причина за високо кръвно налягане е запушването на кръвоносните съдове с „лошия“ холестерол. За подобряване на капилярната пропускливост е изключително важно да се избягват храни, които влошават липидния метаболизъм. А именно: карантии, колбаси, пържена или пушена сланина, топено сирене, мазни меса. Обогатете диетата си с храни, съдържащи калий и магнезий.

Артериалната хипертония в 70% от случаите е придружена от масивен оток, циркулаторна недостатъчност и нарушения на метаболизма на холестерола. За да се сведат до минимум тези проблеми, калият и магнезият се включват в ежедневната диета на пациента. Тези микроелементи подобряват функцията на миокарда (включително повишават неговата издръжливост), ускоряват отстраняването на излишната течност от тъканите, имат релаксиращ ефект върху артериите, намаляват спазма на гладката мускулатура и предотвратяват натрупването на атеросклеротични плаки по стените на капилярите.

Естествени източници на калий са сушени кайсии, банани, сини сливи, картофи (печени), пъпеш, диня, стафиди, тиква, шипки (плодове), авокадо. Магнезият присъства в големи количества в трици, зърнени култури (овесени ядки, ечемик, елда, пшеница), листни зеленчуци (магданоз, маруля), зеленчуци (моркови, цвекло), ядки (бадеми, лешници, орехи).

Премахнете алкохола, никотина и напитките, съдържащи кофеин, от вашата диета. Когато приемат стимуланти, повечето пациенти с хипертония се оплакват от ускорен пулс и някои части на мозъка са превъзбудени. Поради повишеното натоварване на сърдечно-съдовата система, показанията на кръвното налягане „растат“ нагоре. Заменете простите въглехидрати със сложни. Захаридите са основните доставчици на енергия за човешкото тяло. При консумация на прости въглехидрати (захар, сладкарски изделия, сладко) настъпва рязко повишаване на нивата на кръвната захар, което води до освобождаване на големи дози инсулин. В резултат на това излишъкът му се трансформира в мастна тъкан (тъй като монозахаридите в диетата на съвременния човек са 4 пъти повече от нормалното).

Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com