Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

24 септември 2024, 11:23 часа

Европейски учени представиха резултатите от мащабно изследване, разкриващо връзката между кръвните групи и процеса на стареене на организма, съобщава изданието The Health Site. Някои кръвни групи са свързани с по-бавно стареене и потенциално по-дълъг живот, показват откритията.

Стареене и кръвна група - каква е връзката 

Проучването показа, че хората с трета кръвна група най-често достигат дълголетие и остаряват по-бавно. Ключов фактор тук е състоянието на костния мозък, който при хората с тази кръвна група е по-устойчив на увреждания и остарява по-бавно. Учените са открили, че представителите на третата кръвна група имат увеличен брой клетки в костния мозък, което допринася за общото забавяне на процеса на стареене на организма.

Лекар: Кръвната група влияе върху продължителността на живота 

Интересното е, че и четвъртата кръвна група се свързва и с предразположеност към дълголетие. Въпреки това, колкото и да е парадоксално, нейните притежатели могат да изглеждат външно по-възрастни от своите връстници с други кръвни групи.

В допълнение към аспектите на дълголетието, проучването откри и корелации между кръвните групи и личностните характеристики. По този начин хората с първа кръвна група, според учените, са склонни да показват повишена полова активност и амбиция. Тези с втора кръвна група са по-склонни да демонстрират сдържаност и трудолюбие. Третата кръвна група се свързва с чувствителността и желанието за независимост, а четвъртата с романтичните наклонности.

Има ли пета кръвна група?

Кръвната група е естествена имуногенетична характеристика на човека. Счита се за наследствено, тъй като се формира от началния етап на развитие на детето в утробата и не се променя през целия живот. 1-ва, 2-ра и 3-та кръвна група са често срещани, 4-та се смята за рядка, но напоследък учените често споменават нова, 5-та група.

Учени и лекари от Индия не се съмняват в съществуването на пета кръв. Лекарите за първи път се сблъскват с подобно явление по време на епидемия от малария в Бомбай през 1952 г. Лекарите направиха масивно венозно вземане на проби и ги изследваха. По време на изследването се оказа, че на трима души липсват антигени А и В, както и компонент Н. За да се образуват антигени А и В, е необходим протеин Н. Много рядко се потиска генът, отговорен за Н антигена. Тогава не се образува нито протеин Н, нито съответно антигени А и В. Това явление беше наречено Бомбай. Това е наследствена мутация, в резултат на която се ражда дете със специална, специфична кръв от пета група (NN). Това явление е рядко - 1 случай на 250 хиляди души. Собственикът на група 5 е универсален донор, но ако се нуждае от спешна трансфузия, тогава ще трябва да се търси човек с подобна мутация.

Основната причина за това явление са кръвно-родствените бракове. В района, където е открит феноменът, сватбите между роднини се считат за норма.

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес