Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Авокадото е най-вредно за този орган

27 август 2024, 14:18 часа

Авокадото може да се добави към диетата за укрепване на тялото, поддържане на ситост за дълго време, предотвратяване на заболявания и като допълнителен източник на хранителни вещества за отслабване. Но консумацията му може да се окаже изключителмно вредна за червата.

Вреда от авокадото за червата

Както е посочено в изследователска статия от 2023 г., авокадото съдържа FODMAP - това са ферментирали олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиолни въглехидрати, които са свързани с неприятни стомашно-чревни симптоми поради факта, че не могат да се абсорбират правилно в червата, съобщава издаието The Health Site. Поради тази причина се препоръчва хората със синдром на раздразнените черва да следват диета с ниско съдържание на FODMAP и следователно не трябва да ядат авокадо.

Топ 8 доказани ползи за здравето от маслото от авокадо 

Авокадото съдържа сорбитол, вид захарен полиол (P във FODMAP), който тялото може да абсорбира само частично. Сорбитолът се намира в някои храни и понякога се използва като изкуствен подсладител. Изследователи от университета Монаш обаче наскоро откриха, че може би основният проблем с авокадото не е сорбитолът, а съвсем различен въглехидрат.

Преди повече от десетилетие изследователите откриха, че авокадото съдържа високи нива на сорбитол. По време на последните изследвания обаче се оказа, че вече има персеитол, друг вид захарен полиол, който се съдържа само в този продукт, докато нивото на сорбитол е нормално. Персеитолът има по-голям молекулен състав от сорбитола, което го прави по-труден за усвояване и по-вероятно да причини газове или диария, съобщава още изданието.

Кой трябва да ограничи консумацията на авокадо:

  • Жени, които кърмят, авокадото може да намали производството на мляко.
  • Хора с чревни проблеми – предизвиква подуване и диария.
  • Хора с алергии към авокадо.
  • За хората с чернодробни проблеми авокадото съдържа много колаген, който може да бъде вреден за черния дроб.
  • Хора, приемащи определени лекарства – Може да реагира с някои лекарства, затова се препоръчва да се консултирате с лекар преди да консумирате този плод.

Как да ядем авокадо и за какво е полезно?

Авокадото може да се консумира сурово, да се добавя към салати, сандвичи, смутита, сосове и други ястия. Често се използва като заместител на маслото в някои рецепти и също така се използва за приготвяне на гуакамоле, популярна мексиканска закуска.

Авокадото е универсална и здравословна храна, която може да бъде част от здравословна диета. Но си струва да запомните, че това е висококалоричен продукт, така че трябва да се консумира умерено.

Този плод увеличава чувството за ситост: здравословните мазнини в авокадото ви държат сити по-дълго, което може да помогне при управлението на теглото.

Авокадото помага за контролиране на теглото: Изследванията показват, че хората, които редовно ядат този плод, са по-малко склонни к затлъстяват.

Подобрява сърдечната функция: авокадото намалява "лошия" холестерол и повишава "добрия" холестерол, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

За какво помага авокадото? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес