Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три навика на хората, които живеят до 100 години

27 септември 2024, 16:07 часа

Много столетници са обединени от наличието на определени навици, съобщава изданието The Health Site. Именно тези действия позволяват на такива хора да живеят до 80, 90 или дори 100 години.

И така, какви правила трябва да следвате, за да живеете много дълго?

Движете се често

След пенсиониране много хора изпитват сериозен спад в нивото си на физическа активност. Липсата на активност трябва да се компенсира. Например, като изпълнявате прости физически упражнения. Също така си струва да ходите на разходка всеки ден. Пренебрегването на това правило ще направи невъзможно възрастният човек да поддържа мускулния тонус. Освен това могат да се влошат проблемите със сърцето, кръвоносните съдове и ставите. А умерената физическа активност ще увеличи шансовете ви за дълголетие.

Лекар: Всички столетници ядат тези храни ежедневно

Придържайте се към правилно и балансирано хранене

В напреднала възраст трябва да ядете по-рядко сладки и мазни храни. По-добре е да се съсредоточите върху протеинови храни (постно месо, риба). Освен това си струва да включите повече зеленчуци и плодове в диетата си. Също така трябва да следите калориите и размера на порциите: преяждането в напреднала възраст е много вредно.

На първо място, диетата на столетника включва много зеленчуци: пресни и варени. Особено внимание трябва да се обърне на броколи, репички, чушки, домати, моркови, патладжани и тиквички. Тези зеленчуци са богати на антиоксиданти – съединения, които неутрализират действието на свободните радикали. Според учените те са основната причина за преждевременното стареене. В допълнение към антиоксидантите, зеленчуците са богати на витамини и фибри, които са от съществено значение за здравата храносмилателна система. Ако е възможно, по-добре е да консумирате сезонни зеленчуци - те съдържат повече хранителни вещества от оранжерийните зеленчуци.

Има общоприето мнение, че всички столетници са вегетарианци. Те наистина ядат по-малко месо от обикновения човек, но не всички се отказват напълно от него. Диетата включва постно месо: телешко, пилешко, пуешко и заешко. Препоръчва се консумацията на варени или задушени месни ястия, като общото количество месо не трябва да бъде повече от 1/5 от диетата.

Останете социално активни

Когато остареят, някои хора правят сериозна грешка: стават „отшелници“ и практически спират да общуват с хората. Трябва да поддържате социалния си кръг, да пътувате, да участвате в различни събития и да се посвещавате време на хобитата си. Пренебрегването на тези препоръки е изпълнено с намаляване на когнитивните функции, съобщава изданието.

Лекар: Японските столетници ядат тези храни всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес