Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три до четири чаши кафе на ден намаляват вероятността от чернодробна фиброза

24 юли 2024, 07:00 часа

Последните изследвания показват, че умерената консумация на кафе - по-конкретно три до четири чаши на ден - може значително да намали риска от развитие на чернодробна фиброза. Чернодробната фиброза - състояние, характеризиращо се с прекомерно натрупване на протеини на извънклетъчния матрикс, водещо до образуване на белези по черния дроб, е важен предшественик на цирозата и чернодробната недостатъчност. Като се има предвид нарастващото разпространение на чернодробните заболявания в световен мащаб, тези открития са от съществено значение за общественото здраве.

Разбиране на чернодробната фиброза

Чернодробната фиброза е резултат от хронично увреждане на черния дроб, причинено от различни фактори, като инфекции с хепатит В и С, злоупотреба с алкохол, неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и други метаболитни синдроми. Тъй като черният дроб се опитва да се възстанови от продължаващото увреждане, той произвежда прекомерно количество белези. С течение на времето тази белезиста тъкан може да замени здравата чернодробна тъкан, да влоши функцията на черния дроб и да доведе до тежки усложнения.

Лекар: По колко кафе можем да пием на ден според теглото си

Защитни механизми на кафето

Кафето е сложна смес, съдържаща множество биоактивни съединения, включително кофеин, хлорогенни киселини и дитерпени като кафестол и кахвеол. Тези съединения са изследвани заради техните противовъзпалителни, антиоксидантни и антифибротични свойства, които допринасят за защитните ефекти на кафето върху черния дроб.

Противовъзпалителни ефекти: Хроничното възпаление е важен фактор за чернодробната фиброза. Противовъзпалителните свойства на кафето, особено благодарение на съединения като полифенолите, спомагат за намаляване на възпалението в чернодробните тъкани, като по този начин забавят прогресията на фиброзата.

Антиоксидантни свойства: Кафето е богато на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на свободните радикали, причиняващи клетъчно увреждане. Това антиоксидантно действие предпазва чернодробните клетки от оксидативен стрес, който е ключов фактор за развитието на фиброза.

Антифиброзно действие: Доказано е, че специфични съединения в кафето, като кахвеол и кафестол, потискат активирането на чернодробните звездовидни клетки, които играят основна роля в развитието на чернодробната фиброза. Като пречи на тези клетки да произвеждат излишен колаген, кафето спомага за намаляване на натрупването на белези.

Доказателства от изследвания

Многобройни епидемиологични проучвания подкрепят схващането, че консумацията на кафе е обратно пропорционална на риска от чернодробна фиброза и цироза. Например проучване, публикувано в списание „Хепатология“, установява, че при лицата, които пият три или повече чаши кафе на ден, рискът от развитие на чернодробна фиброза е значително по-нисък в сравнение с лицата, които не пият кафе.

Освен това рандомизирани контролирани проучвания показват, че консумацията на кафе може да доведе до подобряване на нивата на чернодробните ензими, които са показателни за здравето на черния дроб. При пациенти с хронични чернодробни заболявания, които редовно са консумирали кафе, са установени по-ниски нива на аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST) - ензими, които обикновено са повишени при чернодробно увреждане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес