Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом с подмишниците издава диабет

07 юли 2023, 16:06 часа

Началото на диабета рядко протича с остри симптоми. Въпреки това, ако не се лекува, това заболяване увеличава риска от сърдечно-съдови усложнения. Американската диабетна асоциация (ADA) твърди, че един знак на врата и подмишниците може да е предупредителен знак за опасно висока кръвна захар.

Симптомът с подмишниците, който издава диабет 

Разпространението на диабета бързо се увеличава поради рязкото нарастване на една от основните причини за това заболяване - затлъстяването. Анормалното регулиране на инсулина води до значително повишаване на кръвната захар, което увеличава риска от инфаркт, спад в зрителната острота и бъбречни проблеми.

Не само диабет - лекар разкри какво издават напуканите пети

Според Everyday Health, първите признаци, които издават че нивата на захарта са „извън контрол“, могат да се появят на врата и подмишниците.

ADA предупреждава, че необичайно високите нива на кръвната захар могат да доведат до появата на петна по гърба, врата, ръцете, подмишниците, лицето или други области.

Тези кожни промени, известни като acanthosis nigricans, може да са признак на инсулинова резистентност, предупреждава ADA.

Лекар: Дори диабетиците трябва да ядат този сладък летен плод

Националната здравна служба описва тази промяна в кожата като „тъмни петна, които обикновено се появяват в подмишниците, шията или слабините“. В случая петната са по-тъмни и кожата е по-плътна от нормалното. Нейната текстура може да изглежда "кадифена".

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес