Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този симптом на шията издава диабет

10 март 2023, 12:12 часа

Въпреки че диабет тип 2 има редица общи симптоми, някои от които са по-малко известни, високата кръвна захар често е придружена от кожни промени. Някои от тях засягат областта на шията.

Симптомът на шията, който издава диабет 

По-тъмните петна по кожата в тази област може да са ранен признак за твърде много инсулин в кръвта, според Американската академия по дерматология (AAD). Тези участъци от кожата също често са кадифени на допир и се появяват в гънките на шията. Медицинското наименование на това кожно заболяване е acanthosis nigricans.

Хората с диабет трябва да ядат това за железен имунитет

Това обикновено може да е предупредителен знак за преддиабет. Признаци на акантоза могат да се появят в слабините и под мишниците. Според експерти тази кожна промяна най-често се среща при пациенти с диабет тип 2 и при хора с по-тъмен тен.

Ако забележите такава промяна, по-добре е да се подложите на медицински преглед.

Диабет тип 2 е често срещано състояние, при което нивата на кръвната захар или глюкоза стават твърде високи. Експертите от Националната здравна служба казват, че често се причинява от наднормено тегло, намалена физическа активност или фамилна анамнеза за заболяване.

Зеленчукът, който диабетиците трябва да ядат всеки ден

Диабетът тип 2 е заболяване за цял живот на пациентите, което може да засегне ежедневието им. В повечето случаи е необходима промяна в диетата, лекарствата и редовни прегледи.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес