Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин плод укрепва костите и гони стреса

15 септември 2023, 13:52 часа

Един евтин плод укрепва костите и намалява стреса. Този ефект се постига благодарение на високото ниво на манган в него.

Диетологът Оксана Дмитренко назова петте най-значими свойства на бананите, благодарение на които тези плодове с право могат да бъдат наречени суперхрана.

5 полезни свойства на бананите

Консумацията им попълва енергийните резерви. За да се чувствате добре през целия ден и да намалите стреса и безпокойството вечер, достатъчно е да изядете само един зрял банан сутрин. Както отбелязва диетологът, един плод съдържа средно 27 грама въглехидрати.

Калоричното съдържание на един банан е 96 kcal. Хранителна стойност на банана: протеини - 1,5 g, мазнини - 0,5 гр, въглехидрати - 21 гр.

Друго полезно свойство на банана е способността му да защитава сърцето от болести. Един банан съдържа 422 mg калий, което е 12 процента от дневната нужда на човек. Без него сърцето и кръвоносните съдове не могат да функционират ефективно и рисковете от развитие на патологии се увеличават.

Учени: Този евтин зеленчук сваля кръвното и укрепва костите

Бананите помага за избягване на ПМС. Те съдържат и много витамин В6, който има изключително благоприятен ефект върху женския организъм. А именно: намалява тревожността, повишава „еластичността на нервите“, както и производството на хормона на радостта - серотонин.

кости

Бананът увеличава благоприятното въздействие върху здравето в резултат от консумацията на други здравословни храни. Зрелите плодове съдържат така наречения фруктоолигозахарид, пребиотик, който нормализира чревната микрофлора. Активира храносмилането, помага за усвояването на всички полезни вещества от храната, без загуба.

Бананите не трябва да се ядат, ако има повишена киселинност на стомашния сок. Те са противопоказани при разширени вени, тромбофлебит и хора, претърпели инсулти и инфаркти. Зрелите плодове не се препоръчват за употреба при диабет.

Още: Учени: Този чай е пагубен за костите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес