Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-вредните десерти за хората над 55 години

28 юли 2024, 17:03 часа

В напреднала възраст е особено важно всеки човек да обърне внимание на диетата си. Особено при избора на десерти. Някои сладкиши, торти и пайове могат да бъдат особено вредни за здравето на възрастните хора. След тази възраст метаболизъм вече не е същият като в младостта, а съществуващите хронични заболявания не позволяват следването на хранителните предпочитания.

Най-вредните десерти за хората над 55 години

Един от десертите, които диетолозите препоръчват на пенсионерите да изключат от диетата си, са сладките пайове и сладкиши, съобщава изданието The Health Site. Те са опасни преди всичко, защото съдържат големи количества захар и мазнини. Хората над 55 години, особено страдащите от сърдечни заболявания и диабет, се препоръчва поне да ограничат консумацията на такива десерти: не повече от веднъж седмично.

Единственият десерт, който е пълен с магнезий и желязо, а много хора го избягват 

Шоколадите, бонбоните, бисквитите и тортите също могат да повлияят негативно на здравето на хората над 55 години. Те съдържат твърде много захар, мазнини и изкуствени добавки, което може да доведе до високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Сладоледът, въпреки популярността си, може да бъде вреден за хората над коментираната възраст. Особено за тези, които имат проблеми със стомаха, панкреаса или червата. Млечните лакомства съдържат твърде много захар, мазнини, оцветители и други добавки, които могат да причинят коремен дискомфорт и да увеличат симптомите на съществуващи заболявания.

Консервирани сладки плодове, консерви и конфитюри, съдържащи големи количества захар и консерванти, са опасни за хората над 55 години. Те могат да причинят храносмилателни проблеми (запек, диария, подуване на корема и др.) и да влошат състоянието на зъбите и венците.

Плодовите салати, въпреки здравословната си репутация, могат да бъдат много нездравословни за възрастните хора, които имат бъбречно заболяване или диабет. Плодовете съдържат естествени захари, които могат да повишат нивата на кръвната ви захар. В допълнение, изобилието от плодове може да предизвика усещане за тежест в стомаха и тежки киселини.

Вреда от захарта за тялото на възрастен човек

Възрастните хора трябва внимателно да следят диетата си и да бъдат по-селективни при избора на храна. С възрастта физическата активност намалява, което означава, че метаболизмът се забавя. Злоупотребата с някои продукти може да доведе до необратими последици. В случая със захарта, за възрастните хора консумацията й над нормата е изключително вредна и ето защо.

Хората, които обичат сладкото, повишават нивата на кръвната си глюкоза. Това води до повишено производство на инсулин от панкреаса и той започва да работи с допълнително натоварване. С течение на времето това натоварване на панкреаса може да доведе до развитие на диабет тип 2.

Захарта помага за изхвърлянето на калций от тялото. А той е необходим в напреднала възраст като въздуха. Калцият е отговорен за здрави кости и зъби и съдово здраве.

Захарта изчерпва запасите от хром, който регулира нивата на глюкозата и предотвратява развитието на атеросклероза. Прекомерната консумация на захар с ниска физическа активност ще доведе до затлъстяване.

Черният дроб също страда. Поради нарушение на метаболизма на мазнините, когато захарта се консумира в количества, по-високи от нормалното, излишните мазнини се отлагат не само върху талията, но и върху вътрешните органи. Това води до хепатоза.

Повишените нива на глюкоза в кръвта водят до възпаление на стените на кръвоносните съдове, което е изпълнено с развитието на атеросклероза - хронично заболяване, което засяга артериалните съдове, което увеличава шансовете за инфаркти и инсулти.

Това тирамису с праскови е хит в мрежата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес