Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-ранните симптоми на склероза, които всеки трябва да знае

10 април 2023, 16:27 часа

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което може да доведе до тежка инвалидност. Въпреки това, всеки случай е различен и някои хора изпитват само леки симптоми на заболяването. Кои са най-ранните признаци на множествена склероза и кога е време да посетите лекар?

Най-ранните симптоми на множествена склероза 

Потенциални симптоми на склероза включват проблеми със зрението, нарушено движение на ръцете и краката и загуба на равновесие. Това е едно от най-честите увреждания при младите хора, често диагностицирано при хора на 20-те и 30-те години, но може да бъде диагностицирано на всяка възраст. Освен това се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Тъй като множествената склероза засяга гръбначния мозък и централната нервна система, може да забележите липса на усещане при докосване на предмети или усещане за изтръпване, причинено от увреждане на нервите. Най-често се наблюдава на краката, ръцете, пръстите и лицето. Може дори да се почувства като усещане за парене.

5 симптома на деменция, които всеки трябва да знае

Неволните мускулни движения са често срещани при множествена склероза, както и сковаността на определени мускули. При хора с тежки симптоми на множествена склероза, някои мускули могат да станат толкова сковани, че вече не могат да се огъват.

Хората с множествена склероза могат да развият хронична умора в резултат на увреждане на нервите на гръбначния мозък, което първоначално засяга най-забележимо краката.

Пациентите с това заболяване може да са изложени на по-висок риск от развитие на състояния като замайване. Те остават с усещането, че всичко около тях се върти.

Mножествената склероза също така може да повлияе на баланса особено при изправяне от седнало положение.

Лекар: Най-ранните симптоми на диабет се появяват първо в устата

По-рядко срещаните симптоми на множествена склероза включват:

  • загуба на слуха
  • конвулсии
  • неконтролируемо треперене
  • диспнея
  • загуба на вкус

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес