Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са двете най-полезни напитки през зимата и есента

02 октомври 2024, 12:02 часа

През зимата и есента е важно да поддържаме имунната си система, да набавяме на тялото си витамини и да го поддържаме топло в студеното време. По отношение на консумацията на напитки най-често изборът ни пада върху чай и кафе. Това са доста здравословни напитки, но можете да изберете още по-добри варианти.

Кои 2 напитки са най-здравословни за есента и зимата?

Изданието The Health Site споделя, че в случая най-добрият избор е чай от джинджифил и чай от облепиха 

Чаят от джинджифил е най-бързият и ефективен начин за затопляне. Той предпазва от настинки или прави процеса на възстановяване по-комфортен и бърз. Напитката е добре познато средство за отслабване, съдейства за укрепване на имунната система, подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Лекар: Пийте това след хранене за добро храносмилане

Най-често използваните съставки за приготвянето му са пресен корен от джинджифил, мед или кленов сироп, мента, лимони, портокал, канела и звездовиден анасон.

Облепихата или морски зърнастец е един от най-здравословните плодове, тъй като съдържа невероятно количество антиоксиданти, витамини и минерали Въпреки това, морският зърнастец има много специфичен вкус, който не всеки ще хареса. Чаят, приготвен от тези кисели плодчета, може да се овкуси с мед или кленов сироп.

По отношение на чая от джинджифил изданието споделя, че той насърчава загуба на тегло, така че се препоръчва за тези, които се грижат за фигурата си. В това отношение ефектът от него се изразява в следните аспекти:

  • намалява апетита;
  • ускорява метаболизма и подобрява храносмилането;
  • потиска синтеза на хормона на стреса кортизол, като помага за избягване на сривове.

Освен това напитката от джинджифил има ободряващ ефект и укрепва имунната система. Ето защо ще бъде полезно тази напитка да се консумира през студения сезон, най-вече в комбинация с лимон и джинджифил.

Джинджифилът стимулира производството на слюнка и стомашен сок, което спомага за по-ефективното смилане на храната. Това помага за намаляване на подуването, газовете и дискомфорта след хранене. Чаят от джинджифил е особено полезен след консумацията на обилна или мазна храна, тъй като ускорява храносмилателния процес и подобрява усвояването на хранителните вещества.

Чаят от джинджифил има и някои противопоказания. Те включват бременност и кърмене, проблеми със стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур, както и индивидуална непоносимост.

Лекар: Пийте ги сутрин, тези напитки топят мазнините, здравен съвет за деня, 13 септември 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес