Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-полезният летен плод за костите

12 август 2024, 12:32 часа

Един летен плод, който изобилства от съдържание на антиоксиданти, които удължават младостта и подобряват здравето, всъщност е най-полезен за костите, съобщава изданието The Health Site. Според здравния портал антоцианините в сините сливи забавят процеса на стареене и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Ползи от сините сливи за костите и за тялото

Плодовете съдържат много витамин С, който укрепва имунната система. Това се улеснява и от биофлавоноидите, които засилват действието на аскорбиновата киселина.

3 храни, които ТРЯБВА да ядете за здрави кости

Сините сливи също така предотвратяват развитието на остеопороза, повишават плътността на костите и спомагат за доброто храносмилане, премахвайки запека и стимулирайки перисталтиката. В същото време тези, които са предразположени към заболявания като диария или имат бъбречно заболяване, трябва да избягват да ядат сливи.

Ефектът на сините сливи се дължи на богатия им витаминен и минерален състав:

  • Витамин B1 участва в образуването на кръвни клетки.
  • Витамин В2 участва в окислително-възстановителните реакции на организма. Предотвратява увреждането на нервната тъкан, участва в производството на ацетилхолин. необходими за нормалната функция на костния мозък. Необходим за образуването на червени кръвни клетки. 
  • Витамин РР ( витамин В3) участва в окислително-възстановителните реакции. Необходим е за нормалното кръвообращение. Участва в процесите на жлъчна секреция. Участва в синтеза на полови хормони. Участват в предаването на нервните импулси.
  • Витамин B4 има антисклеротичен ефект. Той е важно вещество за нервната система и подобрява паметта. Пантотеновата киселина (витамин В5 ) е антистрес витамин. Повишава съпротивителните сили на организма. Участва в бета-окислението на мастните киселини.
  • Витамин B6 е необходим за синтеза на нуклеинови киселини и някои реакции на метаболизма на аминокиселините. Потиска образуването на хомоцистеин, токсично вещество, което има токсичен ефект върху миокарда и насърчава отлагането на холестерол в сърдечния мускул.
  • Фолиевата киселина (В9 ) е необходима за нормалния метаболизъм на нервните клетки. 
  • Желязото (Fe) и медта (Cu ) участват в образуването на хемоглобина и червените кръвни клетки. Повишават активността на много ензими и укрепва имунната система. Необходими са за осигуряване на тялото с кислород.
  • Калият намалява отрицателното въздействие върху съдовия ендотел, причинено от колебания в кръвното налягане и помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. 
  • Калцият (Ca) участва в образуването на хемоглобина и червените кръвни клетки. Участва в образуването на колаген. Участва в работата на ензимните системи (включително мускулната контракция), предаването на нервни импулси. 
  • Магнезият (Mg) стабилизира имунните клетки. Стимулира разширяването на дихателните пътища, което улеснява дишането. Намалява отрицателното въздействие върху съдовия ендотел, причинено от колебания в кръвното налягане, помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Играе важна роля в образуването на костите и минералния метаболизъм.

Това е най-добрата подправка за костите и черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес