Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни възстановяват най-бързо черния дроб

30 септември 2024, 13:15 часа

Черният дроб изпълнява функцията на естествен филтър за нашето тялото - следователно той е органът, който го предпазва от токсини и други вредни вещества. Има няколко храни, които го възстановяват и пречистват най-бързо. Те трябва да се включват в диетата възможно по-често, според изданието The Health Site.

Лоши навици, болести и стрес, неправилно хранене – това може да доведе до проблеми с черния дроб. И въпреки че този вътрешен орган е способен да се самовъзстановява, това не означава, че не трябва да се полагат грижи за здравословното му и правилно функциониране. 

Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

Продукти, които възстановяват черния дроб

Тиквената каша съдържа куп минерали, антиоксиданти и витамини – C, B1, B2, B5, B6, E, PP. Благодарение на такова мощно съдържание на полезни съединения, тиквената каша перфектно почиства черния дроб и възстановява правилното му функциониране. Тиквата също е богата на желязо, фосфор, калций, калий, магнезий, мед, протеини, мазнини и въглехидрати, поради което предотвратява затлъстяването на черния дроб и помага за премахване на токсините от тялото. Тиквената каша може да ускори метаболизма и да насърчи безопасното отслабване.

Овесената каша съдържа много антиоксидантни съединения, растителни фибри и минерали, които помагат за бързото прочистване и възстановяване на черния дроб. Като цяло овесът е мощен източник на енергия, тъй като съдържа 59 вида прости въглехидрати, които идват под формата на сложни нишестета. Овесената каша е полезна и за активиране на мозъчната функция, укрепване на нервната система, здрави кости, нокти и коса, еластичност на кожата. Овесената каша, поради бавното си усвояване, засища за дълъг период от време и следователно насърчава бързата загуба на тегло.

Елдата съдържа цинк, калий, магнезий, желязо и куп антиоксиданти, които помагат за възстановяването на черния дроб. Неслучайно кашата от елда се нарича лечебна, защото е полезна не само за прочистване на черния дроб, но и може да предпази всички системи на тялото от много заболявания. Кашата от елда води класацията на най-здравословните ястия. Приготвя се лесно, не съдържа алергени и не затруднява храносмилането.

Зеленчуците също имат положителен ефект върху черния дроб, по-специално - цвекло, моркови, зеле, домати и краставици. Необходимо е в диетата да се включи също авокадо, ябълки, грозде, сливи, цитрусови плодове и зеленчуци: спанак и магданоз. Нискомаслените сортове риба могат да подобрят потока на жлъчката. Плодовете - облепиха, касис, боровинки и череши, поради съдържанието си на антиоксиданти, също имат добър ефект върху функцията на черния дроб.

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес