Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези ЧЕТИРИ храни са важни срещу инсулта

20 април 2023, 15:46 часа

Инсултът е сериозно заболяване, което се появява когато кръвоносните съдове, които доставят кръв до мозъка, се блокират от тромби или се разкъсват, което причинява нарушения в доставянето на кръв до мозъка и увреждане на мозъчните клетки. Има много фактори, които могат да допринесат за появата на инсулт, но една от основните причини е високото кръвно налягане и затрудненото кръвообращение.

Важно е да се поддържа здравословен начин на живот и да се храним правилно, за да намалим риска от инсулт. Една от най-ефективните стратегии за предотвратяване на инсулт е да се консумират храни, които са богати на хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Ето някои храни, които могат да помогнат да се предотврати инсулт:

Риба - Рибата, особено с мазна текстура като сьомга, скумрия и сардина, е богата на Омега-3 мастни киселини. Те са изключително полезни за здравето на сърцето и могат да намалят риска от инсулт.

Зеленчуци - Зеленчуците, особено тези с тъмна зелена листна рефери и кореноплодни като моркови, селен, лук и чесън, са богати на антиоксиданти, които помагат да се намали запалването и повишеното кръвно налягане.

Овесени ядки - Овесените ядки са богати на растителни фибри и могат да намалят нивата на лошия холестерол и да предотвратят затрудненото кръвообращение.

Ягоди - Ягодите са богати на антиоксиданти, които могат да предотвратят повишеното кръвно налягане. Те са и много полезни по отношение на предпазването от инсулта. 

 

Хапвайте по повече от тези четирите! И не забравяйте, че грижата за здравето е комплексна, трябва да включва и повече движение, по-малко затлъстяване и серия от мерки, които да вземате.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес