Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази напитка е по-полезна за възрастните хора от кафето

10 октомври 2024, 18:39 часа

Една вкусна напитка е много по-полезна от кафето за възрастните хора. Какаото е растение, от което се получава вкусна напитка, обичана от малки и големи. Консумира се топла и студена, използва се и за приготвяне на различни сладкарски изделия. Д-р Ефименко разказва защо какаото е много полезно за възрастните хора и какъв набор от важни компоненти съдържа.

Полезни свойства на какаото

Зърната, от които се получава какаото, са наситени с полезни вещества и компоненти. Най-ценният компонент, който има структура, подобна на кофеина, е алкалоидът теобромин. Въпреки факта, че активира работата на сърцето и разширява кръвоносните съдове, той не оказва толкова вредно въздействие върху нашата нервна система, колкото кофеинът. Освен това не я възбужда до неприемливо ниво, по-специално, този компонент успешно блокира спазмите на кръвоносните съдове в мозъка.

Лекар: Пийте кафето с тази подправка, тя разрежда кръвта и укрепва имунитета 

„Какаото е истински склад на хранителни вещества. Съдържа витамини А, В, Е, фолиева киселина, протеини, фибри, калций, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган. За възрастните хора е много по-здравословно да пият какао, отколкото кафе, тъй като благодарение на първата напитка рискът от развитие на тромбоза при възрастните хора намалява със 75%. Освен това какаото има благоприятен ефект върху черния дроб и намалява риска от развитие на цироза. Благодарение на активните вещества в състава си, включително епикатехин, то намалява риска от диабет и инсулт при възрастните хора с 15%“, казва общопрактикуващият лекар Елена Ефименко.

"Както знаете, възрастните хора често са в постоянно депресивно състояние, но при консумация на какао общото фоново състояние на човек ще се подобри, тъй като аминокиселините, съдържащи се в боба, участват в производството на допамин и голямо количество витамини помага за повдигане на настроението, здрав сън и здравословен апетит. Какаото също помага за подобряване на концентрацията и паметта", споделя експертът. 

„Въпреки богатия си състав, какаото може да бъде опасно за тези, които редовно страдат от високо кръвно налягане. Тази напитка стимулира сърдечните мускули, но в същото време разрежда кръвта. Ако по-възрастните хора развият навика да започват деня си с какао, интелектуалната им активност ще се повиши“, казва лекарят.

Доказано е, че консумацията на какао забавя стареенето на организма и регенерира кожата. В допълнение, какаото, в зависимост от нивото на съдържание на мазнини, може не само да бъде част от сладостта, но и да се превърне в отличен съюзник за тези, които решават да отслабнат.

Лекарят допълва още, че какаото е силен алерген. Освен това тази напитка не трябва да се консумира от хора, страдащи от панкреатит, подагра и бъбречни заболявания. Съдържащите се в какаото компоненти увеличават скоростта на образуване на соли на пикочната киселина, което означава, че могат да провокират развитието на заболявания“, предупреждава лекарят.

Специалистът допълва, че около 1-2 чаши какао, както и парче шоколад, помагат да се запасите с енергия за целия ден.

По колко кафе на ден е полезно за възрастните хора?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес