Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на дълголетието: 8 навика, които намаляват риска от смърт и удължават младостта

20 юни 2024, 21:12 часа
Реклама

Най-честата причина за смърт са сърдечните заболявания, като инфаркт. Но Американската кардиологична асоциация откри кои 8 навика помагат за поддържане на здраво сърце и млади клетки. Те са:

  • здравословно хранене
  • физическа дейност
  • да се откаже цигарите
  • качествен сън
  • поддържане на нормален индекс на телесна маса
  • редовна проверка на нивата на "лошия" холестерол, измерване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар

На пръв поглед препоръките на асоциацията не изглеждат необичайни, тъй като значението на тези навици е известно от много години. Изследователите обаче за пореден път доказаха, че именно те правят тялото ни по-устойчиво на сериозни заболявания, а оттам и на смърт. 

 

Това показа експеримент, провеждан в продължение на 14 години. Изследователите са набрали 5682 възрастни, които са получили индивидуални резултати, вариращи от 0 до 100 по четири показателя за начина на живот (сън, тютюнопушене, диета и физическа активност) и четири здравни показателя (индекс на телесна маса, холестерол, кръвно налягане и кръвна захар).

Изследователите са изчислили и биологичната възраст на всеки участник в експеримента. Факт е, че имаме хронологична възраст и биологична възраст, която се измерва не с цифра в паспорта, а със степента на здраве на нашите клетки. Биологичната възраст се влияе от генетиката, начина на живот и околната среда.

5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

И така, проучването показа, че участниците, които имат най-високи резултати по осем показателя, живеят по-дълго, а техните клетки имат по-ниска биологична възраст от действителната. Тези, които са имали ниска генетична предразположеност към болести, но не са се придържали към здравословни навици, или са се сблъскали със сърдечно заболяване, или са умрели от него по време на експеримента.

Проучването също така показа, че всеки здравословен навик намалява риска от ранна смърт с 35%. Ако преведем това в години, тогава изследователите смятат, че всеки добър навик ни дава допълнителни шест години живот .

Така учените стигат до извода, че генетиката може да е безсилна, ако човек води нездравословен начин на живот . Но защо тези осем навика оказват толкова голямо влияние върху нашето здраве?

Здравословно хранене

През последните 20-30 години ултрапреработената храна навлезе в живота ни. Но еволюцията в хранителните фабрики не означава, че нашите черва също са успели да се адаптират към такава храна. Когато консумираме бързо хранене, непълнозърнести зърнени храни, печива с добавки и консерванти, част от храната остава по стените на червата ни, защото е прекалено мека.

Така се сблъскваме със запек и лоша чревна микробиота, тъй като от такава храна на всичкото отгоре няма никаква полза. Микробиомът от своя страна влияе върху цвета на кожата, младостта на клетките, имунитета и цялостното здраве на тялото.

Освен това пържените и мазни храни запушват кръвоносните съдове с холестерол и им пречат да преминат кръв към сърцето - което е причината за инфаркт.

Физическа дейност

Когато се движим достатъчно, стените на кръвоносните съдове стават по-здрави и кръвта се ускорява, което има положителен ефект върху сърцето. Освен това физическата активност прави сърцето по-издръжливо, което означава, че в напреднала възраст няма да сте изложени на риск от претоварване поради извършване на минимални домакински задължения.

Да откажа цигарите

Сърцето на пушача се износва по-бързо поради факта, че никотинът ускорява работата му. По този начин сърцето на пушача прави няколко хиляди контракции повече на ден, отколкото сърцето на здрав човек. Но ако в млада възраст това може да не се забележи, тогава след 40 години износването на сърдечния мускул може да достигне своя връх и в един момент органът вече няма да се справи.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

Качествен сън

Тази препоръка засяга втория важен орган от нашето тяло – мозъка. По време на сън от 21:00 до полунощ мозъкът и нервната система се възстановяват най-ефективно. Ако си легнете след полунощ, колкото и да спите, тези „златни часове“ ще бъдат невъзможни за компенсиране  - и на следващия ден ще се почувствате уморени. Но не става въпрос само за настроението ви на следващия ден - уморен мозък означава износване на други органи на тялото, застояла кожа и намален имунитет.

Медицински показатели

Важно е да се следи индексът на телесна маса или просто теглото, за да се гарантира, че няма прекомерен стрес върху органите и кръвоносните съдове. Освен това сърцето на човек с наднормено тегло понася по-зле дори незначителна физическа активност. „Лошият“ холестерол , или LDL и VLDL, образува холестеролни плаки, които запушват кръвоносните съдове и пречат на кръвта да тече към сърцето.

Измерването на кръвното налягане е важно, за да разберете как работи сърцето и ако показанията са твърде високи или ниски, консултирайте се с лекар. Ако нивата на кръвната захар са високи, сърдечният мускул изпитва кислороден глад, което блокира кръвоносните съдове. Това води до коронарна болест на сърцето.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес