Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съществува връзка между среднощното хъркане и рака

21 май 2012, 14:49 часа

Хъркащите хора може да са изложени на по-голям риск от смърт, причинена от коварното заболяване рак.

Учените откриха, че хората, които страдат от лека форма на хъркане, са само с 0,1 пъти по-изложени на опасността да загубят живота си в следствие на рак, спрямо тези, които спят спокойно нощем. При редовните „хъркачи” шансът за смърт от тази болест се увеличава двойно, а при хората с тежко хъркане рискът скача 4,8 пъти, предаде Дейли Мейл.

Резултатите са на базата на данни от изследвания на съня, извършени върху 1,522 участници над 22 годишна възраст.

Предишно лабораторно изследване върху мишки показа, че гладът за кислород, който може да е причинен от хъркане, спомага за растежа на туморните образувания.

Д-р Хавиер Нието, автор на изследването в Университета за обществено здраве и медицина в Уинсконсин, заяви: „Данните от експериментите, проведени с животни и тези нови доказателства при хората са интригуващи”.

„Нашето изследване е първото, което показва връзка между нарушеното дишане по време на сън и повишения риск от фатален край при болните от рак”.

Според експертите, ако тази връзка се докаже и в следващите проучвания, то диагностицирането и лечението на хъркането при пациенти с рак може да доведе до удължаване на техния живот.

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес