Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдром на поликистозните яйчници: Всичко, което трябва да знаете

03 юни 2024, 14:41 часа

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е проблем с хормоните, който се случва през репродуктивните години. Ако имате СПКЯ, може да нямате периоди много често. Или може да имате периоди, които продължават много дни. Може също да имате твърде много хормон, наречен андроген в тялото си.

При СПКЯ много малки торбички с течност се развиват по външния ръб на яйчника. Те се наричат ​​кисти. Малките пълни с течност кисти съдържат незрели яйцеклетки. Те се наричат ​​фоликули. Фоликулите не успяват редовно да освобождават яйцеклетки.

Точната причина за СПКЯ не е известна. Ранната диагностика и лечение заедно със загуба на тегло може да намали риска от дългосрочни усложнения като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Симптоми

Симптомите на СПКЯ често започват около времето на първата менструация. Понякога симптомите се развиват по-късно, след като сте имали период за известно време.

Симптомите на PCOS варират. Диагноза СПКЯ се поставя, когато имате поне две от следните:

  • Нередовен цикъл. Наличието на малко менструални периоди или периоди, които не са редовни, са често срещани признаци на СПКЯ. Същото важи и за периоди, които продължават много дни или по-дълго, отколкото е типично за менструация. Например, може да имате по-малко от девет цикъла годишно. И тези периоди могат да се появят с интервал от повече от 35 дни. Може да имате проблеми със забременяването.
  • Твърде много андроген. Високите нива на хормона андроген могат да доведат до излишно окосмяване по лицето и тялото. Това се нарича хирзутизъм. Понякога може да се случи и тежко акне и мъжка плешивост.
  • Поликистозни яйчници. Вашите яйчници може да са по-големи. Около ръба на яйчника могат да се развият много фоликули, съдържащи незрели яйцеклетки. Яйчниците може да не работят както трябва.

Признаците и симптомите на СПКЯ обикновено са по-тежки при хора със затлъстяване.

Кога да посетите лекар

Посъветвайте се с вашия лекар, ако се притеснявате за менструацията си, ако имате проблеми със забременяването или ако имате признаци на излишък на андроген. Те могат да включват ново окосмяване по лицето и тялото ви, акне и мъжка плешивост.

Причини

Точната причина за СПКЯ не е известна. Факторите, които могат да играят роля, включват:

  • Инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който панкреасът произвежда. Позволява на клетките да използват захарта, основният източник на енергия на тялото ви. Ако клетките станат резистентни към действието на инсулина, тогава нивата на кръвната захар могат да се покачат. Това може да накара тялото ви да произвежда повече инсулин, за да се опита да намали нивото на кръвната захар.
  • Твърде много инсулин може да накара тялото ви да произвежда твърде много от мъжкия хормон андроген. Може да имате проблеми с овулацията, процесът, при който яйцеклетките се освобождават от яйчника.
  • Един признак на инсулинова резистентност са тъмни, кадифени петна по кожата в долната част на врата, подмишниците, слабините или под гърдите. По-големият апетит и наддаването на тегло може да са други признаци.
  • Нискостепенно възпаление. Белите кръвни клетки произвеждат вещества в отговор на инфекция или нараняване. Тази реакция се нарича нискостепенно възпаление. Изследванията показват, че хората с поликистозни яйчници имат вид дълготрайно, нискостепенно възпаление, което кара поликистозните яйчници да произвеждат андрогени. Това може да доведе до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
  • Наследственост. Изследванията показват, че определени гени може да са свързани със СПКЯ. Наличието на фамилна анамнеза за PCOS може да играе роля в развитието на състоянието.
  • Излишък на андроген. При СПКЯ яйчниците могат да произвеждат високи нива на андроген. Наличието на твърде много андроген пречи на овулацията. Това означава, че яйцеклетките не се развиват редовно и не се освобождават от фоликулите, където се развиват. Излишъкът от андроген също може да доведе до хирзутизъм и акне.

Усложнения

Усложненията на СПКЯ могат да включват:

  • Безплодие
  • Гестационен диабет или високо кръвно налягане, причинено от бременност
  • Спонтанен аборт или преждевременно раждане
  • Неалкохолен стеатохепатит — тежко чернодробно възпаление, причинено от натрупване на мазнини в черния дроб
  • Метаболитен синдром — група от състояния, включително високо кръвно налягане, висока кръвна захар и нездравословни нива на холестерол или триглицериди, които значително увеличават риска от сърдечни и кръвоносни съдове (сърдечно-съдови) заболявания
  • Диабет тип 2 или предиабет
  • Сънна апнея
  • Депресия, тревожност и хранителни разстройства
  • Рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума)
Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес