Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво олио да готвите, ако имате висок холестерол - отговор от лекар

11 септември 2024, 11:09 часа

Най-популярното растително масло, което се използва за готвене, е слънчогледовото олио. Но ползата от него е минимална, сигурен е неврологът д-р Ксения Овсяникова. Според нея това масло не трябва да се използва за готвене, особено от хора с висок холестерол и проблеми с черния дроб.

С какво олио е най-добре да се готви?

Лекарят препоръчва за пържене да се използват мазнини, които са устойчиви на високи температури: гхи, кокос или животински мазнини като сланина. 

„Те не се окисляват, не пушат и не отделят канцерогени при пържене, запазвайки естествения вкус на храната“, казва д-р Ксения Овсяникова. Тя отбелязва, че при никакви обстоятелства не трябва да използвате масло, което вече е пържено в храна два или три пъти. То просто гъмжи от вредни канцерогени.

Този чай намалява холестерола и риска от инфаркт

Нерафинираните, студено пресовани растителни масла са чудесни за дресинги за салати: тиквени, маслинови или конопени. Важно е да използвате прясно изцедени масла, тъй като те бързо се окисляват и да изберете продукт от доверени производители.

„Зехтинът, въпреки полезните си свойства, също е най-добре да се използва само за подправяне на ястия, а не за пържене“, казва неврологът.

Вреда от слънчогледовото олио

"Пържим бъркани яйца, котлети и риба със слънчогледово масло, подправяме с него зеленчукови салати, добавяме го всяко ястие и правим майонеза от него. Това е най-популярното растително масло в кухните. Но все по-често се чуват мнения, че е по-добре да не се готви със слънчогледово олио", казва неврологът. Според нея става въпрос за нестабилни и бързо окисляващи се полиненаситени мастни киселини (ПНМК) в слънчогледовото масло.

„Още при стайна температура, дори без нагряване, слънчогледовото масло започва да освобождава свободни радикали. Тези увреждащи клетките частици могат да ускорят стареенето, да поддържат ниско ниво на възпаление в тялото ни и в резултат на това да причинят хронични заболявания“, казва неврологът Ксения Овсяникова.

Когато консумираме слънчогледово масло, окислените ПНМК се натрупват в клетъчните мембрани и се стартира верига от разрушителни окислителни реакции.

„Именно тези окислени молекули са най-вредни за тялото, особено ако маслото се нагрява по време на готвене. Затова е абсолютно забранено да се готви със слънчогледово олио”, обяснява лекарят.

„Всъщност то е истинска отрова“, казва експертът и допълва, че технологичните процеси при производството на слънчогледово масло също могат значително да влошат качеството му, в резултат на което при нагряване такова масло може да се превърне в токсичен продукт: „Всъщност това е истинска отрова. При пържене в такова масло се образуват нови токсични съединения.”

Лекарят обяснява, че на етапа на производство на масло слънчогледовите семки се третират с химически разтворители, след това се филтрират, рафинират, избелват и дезодорират, но „не винаги е възможно напълно да се отървем от следите от химикали“.

Лекар: Без тази храна повишаването на холестерола и захарта е неизбежно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес