Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширени вени - какви видове лечение има?

29 юли 2024, 08:44 часа

Варикозните вени са подути, усукани вени, които често се появяват на краката и стъпалата поради отслабени или повредени клапи, които не успяват да предотвратят обратното движение на кръвта. Това състояние е често срещано и може да доведе до дискомфорт, болка и по-сериозни усложнения, ако не се лекува. Налични са различни възможности за лечение, вариращи от промени в начина на живот и неинвазивни процедури до по-напреднали хирургични интервенции.

Промени в начина на живот и самообслужване

При леки случаи мерките за самообслужване могат да бъдат ефективни. Редовните физически упражнения, контролът на теглото и повдигането на краката могат да подобрят кръвообращението и да намалят отока на вените. Компресивните чорапи, които притискат краката и помагат на вените да движат кръвта по-ефективно, често са първата линия на лечение. Предлагат се с различна сила и дължина, а медицинският специалист може да препоръча най-подходящия вид.

Кои хора са предразположени към разширени вени и как се лекуват?

Неинвазивни процедури

Няколко минимално инвазивни процедури са на разположение за лечение на разширени вени:

Склеротерапия: Това включва инжектиране на разтвор директно във вената, което води до образуване на белези и свиване. След това вената избледнява за няколко седмици, тъй като тялото постепенно я абсорбира. Това лечение е подходящо за малки до средни по размер разширени вени и може да изисква няколко сеанса.

Лазерно лечение: Лазерната терапия използва интензивни светлинни импулси за затваряне на по-малките разширени вени и паякообразни вени. Не се използват разрези или игли, което я прави привлекателен вариант за тези, които предпочитат неинвазивни процедури.

Радиочестотна аблация (RFA): Тази техника включва поставяне на катетър във вената и нагряване с радиочестотна енергия. Топлината кара вената да се свие и да се затвори. RFA често се използва при по-големи разширени вени и се извършва под местна анестезия.

Ендовенозно лазерно лечение (EVLT): Подобно на RFA, EVLT използва лазерна енергия за нагряване и затваряне на разширените вени отвътре. То също се извършва под местна анестезия и е ефективно при по-големи вени.

За разширени вени: Кои компреси са препоръчителни

Хирургични процедури

При по-тежки варикозни вени може да се наложи да се прибегне до хирургична намеса:

Премахване на вените и лигиране: Тази традиционна операция включва прекъсване на вената, преди да се съедини с дълбока вена, и отстраняването ѝ през малки разрези. Обикновено се извършва под обща анестезия и може да се препоръча при големи, симптоматични разширени вени.

Амбулаторна флебектомия: Тази процедура включва отстраняване на по-малки разширени вени чрез малки кожни пробождания. Извършва се под местна анестезия и пациентите обикновено могат да се върнат към обичайните си дейности в рамките на един ден.

Ендоскопска хирургия на вените: Използва се при тежки случаи, включващи язви или други усложнения. Малка камера се вкарва в крака, за да се визуализират и отстранят вените. Обикновено тази операция е запазена за случаите, когато другите методи на лечение не са дали резултат.

Съображения и избор на подходящо лечение

Изборът на лечение зависи от няколко фактора, включително размера и местоположението на разширените вени, тежестта на симптомите и цялостното здравословно състояние и предпочитания на пациента. Задълбочената оценка от медицински специалист, често включваща ултразвуково изследване, е от съществено значение за определяне на най-подходящия план за лечение.

Всеки вариант на лечение има своите предимства и рискове, а времето за възстановяване е различно. Неинвазивните лечения обикновено имат по-бърз период на възстановяване в сравнение с хирургичните варианти. Хирургичните интервенции обаче може да са необходими при по-значителни или симптоматични вени.

В крайна сметка справянето с разширените вени често изисква комбинация от лечения и корекции в начина на живот, за да се постигнат най-добри резултати и да се предотврати повторна поява. Редовното проследяване при доставчик на здравни услуги е от решаващо значение за проследяване на състоянието и ефективността на избраното лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес