Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Тази подправка забавя стареенето на мозъка

10 юни 2024, 10:13 часа
Реклама

Една подправка може значително да забави стареенето на мозъка. Куркуминът, съдържащ се в куркумата, може да защити тялото от хронично възпаление и свързаните с него невродегенеративни процеси. Невродегенеративните заболявания са група от заболявания, при които смъртта на мозъчните клетки причинява загуба на капацитет и увреждане, последваща деменция и пълно разграждане

Както се посочва в проучване, публикувано в MDPI, с възрастта свободните радикали се натрупват в мозъка, засягайки развитието на хронично възпаление. В крайна сметка невродегенеративните процеси напредват и мозъкът функционира все по-зле. Промените, свързани с възрастта, се изразяват във влошаване на паметта, влошаване на координацията и баланса и намалена концентрация. Алцхаймер, Паркинсон и други невродегенеративни заболявания са резултаъ от това. 

Куркума за забавяне стареенето на мозъка

Антиоксидантите се борят със свободните радикали. По този начин куркуминът, извлечен от коренището на подправката Curcuma longa, има полезни невропротективни свойства, отбелязват учените.

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Освен това куркуминът е полезен при лечението на сърдечно-съдови заболявания, чернодробни и бъбречни заболявания. Той има широк спектър от биологични свойства, като проявява антитуморни, антидиабетни и противовъзпалителни свойства, се казва в проучването.

В Япония както подправката, така и хранителната добавка с куркумин се използват успешно за поддържане на умствената яснота при възрастни хора.

Куркумата е подправка, която се използва широко в кулинарията. Тя се отличава със следните полезни свойства:

  • Противовъзпалителен ефект. Куркуминът намалява възпалението в тялото, което е полезно за хора с хронични възпалителни заболявания като артрит.
  • Антиоксидантна защита.
  • Подкрепя здравето на сърцето. Изследванията показват, че куркуминът може да понижи холестерола, да предотврати образуването на кръвни съсиреци и да подобри съдовата функция.
  • Храносмилателна подкрепа. Куркумата може да помогне за стимулиране на храносмилането, намаляване на подуването и подобряване на цялостната стомашно-чревна функция. 

Куркумата може да се използва и за медицински цели при лечение на диабет. Основният компонент в нейния състав има обещаващо антидиабетно действие. Когато се прилага на пациенти с преддиабет, рискът от развитие на диабет тип 2 може да бъде значително намален. В допълнение, куркуминът може да се използва като потенциална алтернатива за превенция и лечение на диабет, както и някои усложнения като диабетна ретинопатия.

Трябва да се отбележи, че в някои случаи употребата на куркума може да бъде вредна, отбелязва изданието. Това се случва, ако има индивидуална непоносимост към тази съставка. Ако я консумирате прекомерно, съществува риск от уролитиаза. При хора, които страдат от чести обостряния на стомашно-чревни заболявания, подправката може да предизвика нежелана реакция за здравето.

Списък на храните, които съсипват мозъка

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес