Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко киви трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин С

02 януари 2024, 20:19 часа
Реклама

Консумацията на киви помага да се избегнете прием на добавки с витамин С. Това е особено важно през студения сезон, защото витамин С укрепва имунитета.

Ново проучване, публикувано в списание Foods, установи, че яденето на две кивита дневно в продължение на шест седмици повишава нивата на аскорбинова киселина (известен още като витамин С) със 150 mg на ден.

Изследователите отбелязват , че ежедневният прием на това количество витамин С елиминира нуждата от добавки и е от полза за цялостното здраве.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете киви всеки ден

“Известно е, че кивито укрепва имунната система. А силната имунна система е от ключово значение през сезона на настинки и грип, за да се предпазите от заразяване с вируси, казва д-р Лора Парди.

“Въпреки че това проучване е ограничено - само 24 здрави мъже на възраст между 25 и 60 години без анамнеза за диабет или непоносимост към глюкоза са участвали - резултатите са обещаващи”, допълва експертът.

Каква е ползата от кивито?

Широко разпространено е твърдението, че цитрусовите плодове са основният източник на витамин С. Въпреки това, според диетоложката Жаклин Уайман, кивито съдържа най-голямо количество витамин С на грам.

“Като добавяте едно или две кивита на ден към диетата си, можете да сте сигурни, че получавате препоръчаното количество вит. С:, казва д-р Жаклин Уайман

Диетологът съветва да ядете този плод за лека закуска. Това не само ще ви помогне да си набавите необходимото количество вит. С, но и ще го направи по-полезен и по-малко калоричен начин. Това важи за тези, които обичат да хапват сандвич или хлебче между основните хранения.

Жълтото киви съдържа 130 mg витамин C на 80 g, докато обикновеното киви съдържа 70 mg витамин C.

Защо кивито е по-добро от добавките с витамин С?

“Включването на киви в ежедневната ви диета през зимата е практичен начин да си набавите вит. С, защото по-малките дози се усвояват по-лесно от една голяма доза, например от добавка”, казва д-р Парди. Тя препоръчва консумацията на този плод като лека закуска или десерт заедно с други плодове и зеленчуци, които съдържат високи нива на вит. С.

Според експерта получаването на вит. С от различни плодове и зеленчуци е по-добро от добавките, тъй като те съдържат и други хранителни вещества .

Кой не може да яде киви?

Ежедневната консумация на киви е безопасна и не предизвиква нежелани реакции, освен ако не сте алергични към него.

“Ако забележите някакви симптоми на алергия, важно е да се консултирате с лекар. Симптомите обикновено включват сърбеж, болки в гърлото, повръщане, подут език, проблеми с преглъщането, копривна треска и затруднено дишане”, казва д-р Лора Парди

Ако искате да повишите нивата на вит. С, но не харесвате киви или сте алергични към него, можете да си набавите витамина и от други храни. Списъкът с тях включва:

  • портокали
  • червен пипер
  • броколи
  • брюкселско зеле
  • ягоди
  • ананас

Още: 7-те най-добри пребиотични храни за по-добро здраве на червата

Важно: Статията не заместв балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес