Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко домати може да се ядат на ден?

09 октомври 2024, 14:08 часа

Доматите имат много „фенове“: хората, които ги обичат, нямат нищо против да ги консумират всеки ден във всякакви количества - цели или като добавки към други ястия, например омлети или салати, съобщава изданието Тhe Health Site и дава отговор на въпроса по колко домати може да ядете на ден.

Колко домати можете да ядете всеки ден?

Ако няма неприятни последици след консумацията на този продукт, тогава можете сами да определите колко домати на ден можете да ядете.

Изданието допълва, че повечето диетолози са убедени, че не трябва да се ядат повече от 2-3 плода дневно, за да не се сблъскате някои странични ефекти. Те включват киселини, подуване на корема, повишено образуване на газове и коремна болка. Всички тези проблеми възникват поради киселините, които изграждат доматите. Поради излишъка на последните могат да възникнат проблеми с храносмилането.

Само опитните градинари всяка година заравят цели домати в градината

Всички тези признаци могат да послужат като сигнал, че имате непоносимост към тези зеленчуци или алергия към тях. Алергичната реакция може също да бъде придружена от изтръпване на езика, обрив и други характерни признаци на алергия. Във всеки случай изпитаният дискомфорт е причина да откажете да ядете пресни домати, дори ако те са любимият ви продукт, съветва още здравният портал.

Хората, страдащи от проблеми с пикочния мехур, също трябва да избягват честата консумация на домати. Това се дължи на високата киселинност на зеленчука, която може да раздразни стените на пикочния мехур, причинявайки внезапно силно желание за уриниране, болка и изтичане на урина.

При мигрена този зеленчук също е забранен, тъй като може да предизвиква пристъпи.

Доматите са подходящи за нискокалорична диета. В 100 гр домати се съдържат само 18 ккал, от които 0,88 гр протеини, 0,2 гр мазнини и 2,69 гр въглехидрати. Те съдържат фибри, които са полезни за храносмилането, както и калий и магнезий, които са от съществено значение за здравето на сърдечно-съдовата система.

Доматите съдържат много ликопен. Според някои изследвания може да намалят рисковете не само от инсулт или инфаркт, но и от хронично възпаление като цяло. Постоянната консумация на доматен сок поради съдържанието на ликопен може да направи кръвта по-малко гъста.

Доматите са подходящи за консумация под всякаква форма. Пресните съдържат повече витамин С от термично обработените. Антиоксидантите в доматите – ликопен и бета-каротин – стават по-биоактивни, когато се консервират и готвят. Ако искате да получите повече от тях, консумирайте доматено пюре.

Кой е най-добрият тор за доматите - тайната на богатата реколта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес