Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отслабване без диета: 4 съвета от ендокринолог

31 август 2023, 08:57 часа

Отслабване без диета - всеки човек с наднормено тегло мечтае за това. В повечето случаи наднорменото тегло поради неправилни хранителни навици и нездравословен начин на живот, споделя ендокринологът д-р Олга Павлова.

Експертът допълва, че преразглеждайки тези фактори, проблемът ви с наднорменото тегло ще бъде решен автоматично. Експертът дава 4 основни препоръки за сваляне на килограми без диети и лишения. Те включват промяна на навиците, премахване на междинните хранения, консумацията на повече вода вместо храна и увеличаване на физическата активност. 

Отслабване без диета - възможно е

Например, ако за обяд предпочитате да включите в храненето си първо, второ ястие и десерт, по-добре се откажете от този навик. Изберете само едно ястие. Най-добре е зеленчукова салата - има минимално съдържание на калории, плюс това осигурява добро количество фибри.

Д-р Павлова счита, че приемането на излишни калории води до инсулинови скокове. Колкото по-често има скокове в инсулина, толкова по-голяма е вероятността да развием инсулинова резистентност (нечувствителност на клетките към инсулин). И тогава неизбежно постоянното чувство на глад и наддаването на тегло.

Бързо отслабване и сваляне на кръвното - яжте този летен зеленчук

"Вода вместо храна - в някои случаи ще трябва да изпиете чаша вода, вместо да ядете. Забравете останалите напитки, те съдържат огромно количество захар, в резултат на употребата им дори не забелязвате как надвишавате дневния си прием на калории", казва експертът.

"Увеличете натоварването - не можем без физическа активност. И в случая това не се отнася само за хората с наднорменото тегло. От физическата активност зависи работата на нашата кръвоносна система и състоянието на съдовете. Ако нямате време да отидете на фитнес, ходете по-често на разходки. Дори почистването на дома ще бъде отлична кардио тренировка", споделя ендокринологът.

Д-р Павлова дава и други ценни съвети:

  1. Яжте възможно най-често и намалете размера на порциите - ускорете метаболизма, не се измъчвайте с глад.
  2. Пийте поне 1,5-2 литра вода на ден, в зависимост от индивидуалните нужди на тялото ви.
  3. Намалете приема на сол до минимум, опитайте се напълно да се откажете от захарта.
  4. Не пренебрегвайте спортното и функционалното хранене - то ще ви помогне да си набавите правилните хранителни вещества дори в тежки и натоварени делнични дни.
  5. Опитайте се да ядете само домашно приготвена храна - не купувайте полуготови продукти, те твърде често са пълни с вредни и висококалорични компоненти.

В този случай си струва да формирате навика да броите калории - не с точност, но поне приблизително. По този начин ще можете да контролирате процеса на отслабване и да разберете в кой момент трябва да намалите калориите, за да запазите инерцията. 

Не забравяйте да включите обилна закуска в менюто. Тя трябва да представлява около 50% от дневния прием на въглехидрати, 30% от протеини и 20% от мазнини.

За вечеря е по-добре да ядете протеинови храни. Например нискомаслено месо или нискомаслена извара, подправена с неподсладено кисело мляко.

Важно е да изберете правилните закуски – не бързо хранене, а здравословни плодове, салати, ядки.

Още: За бързо отслабване: Яжте тези 2 ядки сутрин

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес